Читај ми!

Јемен, опсада резиденције премијера

Неколико сати након што је избегао оружани напад на конвој у коме се налазио, оружане шиитске формације опколиле су резиденцију јеменског премијера Халида Бахаха у Сани.

Портпарол јеменске владе Раџих Бади рекао је за АФП да се Бахах налази у Републиканској палати на тргу Тахрир у Сани, где живи од када је у октобру именован за премијера, преноси Танјуг.

"Оружане шитске формације са тешким наоружањем опколиле су сва три улаза у резиденцију која се налази у центру Сане", нагласио је Бади.

Бади је позвао на "хитан састанак" свих политичких снага у Јемену у уторак ујутро, са циљем да се направи "мапа пута" за окончање насиља.

Шиитска оружана формација, позната под називом Хутис, жестоко се данас сукобила са војском у Сани пре ступања прекида ватре на снагу. У тим сукобима је погинуло девет особа.

Они су заузели војну базу у близини председничке палате у Сани и државне медије.

Тензије су порасле у Сани од када су припадници Хутиса отели шефа канцеларије јеменског председника Абдрабуха Мансура Хадија, Ахмеда Авада бин Мубарака, у очигледном покушају да утичу на нацрт устава чије састављање он надгледа.

Хади га је именовао за премијера у октобру, али он то није прихватио због снажног противљења Хутиса, па га је Бахах заменио уз њихову сагласност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се