Погром у Нигеру

У престоници Нигера је протеклог викенда спаљено 45 цркава током насилних протеста подстакнутих објављивањем карикатура пророка Мухамеда у француском сатиричком недељнику "Шарли ебдоу", саопштила је локална полиција.

Током протеста у Нигеру, у којима је живот изгубило најмање пет, а повређено 128 људи, запаљени су једна хришћанска школа и сиротиште, изјавио је портпарол националне полиције Адили Торо на конференцији за штампу у Ниамеју, јавила је агенција АФП.

Протест организован истим поводом је у петак одржан у другом по величини граду у Нигеру, Зиндеру, у којем је погинуло пет, а повређено 45 људи.

На насловној страни новог броја Шарли ебдоа, који је изашао прошле среде, испод наслова "Све је опроштено" нацртана је карикатура пророка Мухамеда који држи натпис "Ја сам Шарли", што је увредило многе муслимане широм света, док западне владе бране право француског листа на слободу изражавања.

Француски министар Лоран Фабијус осудио је демонстрације и насиље у Ниамеју, као и протесте у Зиндеру, у којима је, поред људских жртава, спаљен француски културни центар и две цркве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се