Узрок пада авиона "Ер Азије" није терористички акт

Индонежански истражитељи пада авиона "Ер Азије" кажу да нема доказа да је ова несрећа, која је однела 162 људска живота, била терористички акт.

Андреас Хананто рекао је за агенцију Ројтерс да тим од 10 истражитеља није нашао никакве "претње" у снимцима гласова у кокпиту авиона на лету QZ8501, преноси Танјуг.

"Ербас А320-200" нестао је са радара 28. децембра на пола пута од Сурабаје до Сингапура.

Упитан да ли има било каквих доказа на снимку о терористичком акту, Хананто је одговорио да није било таквих назнака, јер да се радило о тероризму било би неке врсте претње.

"У критичној ситуацији снимци указују да је пилот био заузет држањем авиона под контролом", објаснио је Андреас Хананто.

Истражитељи су истакли да су саслушали читав снимак, али да је до сада урађена транскрипција половине снимка.

"Нисмо чули глас ниједне друге особе, осим пилота", рекао је Нуркахјо Утомо, додајући да се није чуо ни звук пиштоља или експлозије.

"Тренутно, на основу онога што имамо, можемо да елиминишемо да се радило о терористичком акту", нагласио је истражитељ.

Утомо је објаснио да су истражитељи могли да чују готово све са снимака две црне кутије које су извађене из мора. Истовремено, није желео да даје детаље о последњим тренуцима лета.

Индонежанске власти су саопштиле да су лоше временске прилике очигледно биле узрок за ову несрећу.

Ханано је указао да нема доказа да се експлозија у авиону догодила пре пада авиона, побијајући тиме терорију коју је изнео један званичник прошле недеље.

"Од података које имамо нема назнака да је било експлозије. Ако је било експлозије то би свакако показали одређени параметри. Постоји око 1.200 параметара", указао Ханано.

Према његовим речима, последњи минути пре пада били су пуни звукова летелице и упозорења, који се морају исфилтрирати како би се сачинио комплетан транскрипт догађаја у кокпиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара