Читај ми!

Побуњеници заузели телевизију у Јемену

Јеменска министарка информисања Надиа Сакаф каже да су шиитски побуњеници из племена Хути заузели државну новинску агенцију и телевизију, називајући то "кораком ка државном удару".

Надиа Сакаф је рекла да је изведен напад на колону возила у којој је био премијер Јемена, преноси Танјуг.

Хути и војска од јутрос воде жестоке борбе које су почеле разменом ватре близу председничке резиденције у главном граду Сани. Сукоби су настављени иако званичници тврде да је постигнут договор о примирју.

Очевици су изјавили агенцији Асошиејтед прес да су на улицама видели тела погинулих, да су чули пуцњаву из митраљеза и да су падале бомбе око палате, из које се дизао црни дим.

У извештају телевизије Хутија Ал Масера оптужује се војска да је без разлога отворила ватру на патролу побуњеника код палате.

Званичник јеменске војске, који није желео да буде именован, изјавио је за АП да су Хути испровоцирали напад када су пришли положајима војске и поставили своје контролне пунктове.

Министарка Надиа Сакаф изјавила је раније да је председник Абед Рабо Мансур Хади постигао договор с побуњеницима и да ће током дана имати хитан састанак са својим политичким саветницима и представницима побуњеника.

Конвој у којем је био премијер Халед Бахах нападнут је када је кренуо на састанак с представницима Хутија, али за сада није познато да ли је премијер повређен.

Хути који чине око 30 одсто становништва, прошлог септембра су заузели велике делове Јемена, укључујући главни град Сану, у оквиру дуготрајне борбе за власт с Хадијем.

Претходних дана Хути су отели шефа Хадијеве канцеларије како би, како су саопштили, спречили планирани састанак о новом уставу који предвиђа поделу земље на шест федералних региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво