Запаљене цркве на протестима у Нигеру

Најмање троје људи је убијено у данашњим протестима у Ниамеју, главном граду Нигера. Демонстранти запалили седам цркава због карикатуре пророка Мухамеда, објављене на насловној страни најновијег броја француског сатиричног листа "Шарли ебдо".

Два изгорела тела су нађена у једној од спаљених цркава у предграђу Ниамеја, док је тело жене пронађено у једном бару. Верује се да је жена умрла од гушења сузавцем и димом, преноси Ројтерс

Репортер Франс преса са лица места јавља да су неке од тих седам цркава, претежно евангелистичких, смештене у мањим вилама, без икакве спољашње ознаке, јавља Танјуг.

На удару демонстраната нашли су се и барови, хотели и пословни објекти у власништву немуслимана или који носе ознаку француских компанија.

Око шест група од по 200 до 300 људи дивљало је градом, саопштавају из нигерских безбедносних извора.

Око 100 полицајаца под шлемовима је око поднева чувало катедралу од демонстраната, који су је гађали каменицама.

Полиција је пре тога користила сузавац да би растерала око 1.000 људи окупљених испред ниамејске Велике џамије, наоружаних гвозденмим шипкама и моткама.

Француска амбасада упозорила је Французе у овој својој бившој колонији да остану код куће, а власти у Паризу осуђују насиље у Нијамеју.

"Француска осуђује прибегавање сили данас у Нијамеју и јуче у Зиндеру, и жели да искаже солидарност с властима Нигера", наводи се у саопштењу министра спољних послова Лорана Фабијуса.

Данашњи протест је организован после јучерашњих демонстрација у другом по величини нигерском граду Зиндеру, током којих су четири особе погинуле а 45 је повређено.

На насловној страни новог броја Шарли ебдоа, који је изашао у среду, испод наслова "Све је опроштено" нацртана је карикатура пророка Мухамеда који држи натпис "Ја сам Шарли", што је увредило многе муслимане широм света, док западне владе бране право француског листа на слободу изражавања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво