Читај ми!

Протест у Ингушетији против карикатура Мухамеда

Муслимани у руској републици Ингушетији протествали су против обајављивања карикаура пропрока Мухамеда, али и против подршке коју су европски лидери упутили сатиричном недељнику "Шарли ебдо".

Више од 20.000 људи окупило се у Магасу у Ингушетији на скупу названом "Ислам против тероризма и екстремизма", шаљући поруку да је ислам религија мира и доброте и изражавајући увређеност акцијама оних који настављају да игноришу религиозна осећања муслимана објављујући карикатуре пророка Мухамеда, преноси Танјуг.

Демонстрације су организоване против европских лидера који су подржали политику скрнављења светиња тако што су организовали марш солидарности прошле недеље у Паризу, а демонстранти су истакли да терористи нису муслимани, пренела је агенција Тас.

Један од локалних верских вођа, муфтија Иса Хаџи Камојев, рекао је да су његова, као и осећања верника повређена не само настављањем објављивања карикатура Мухамеда у француском листу Шарли ебдо, него и акцијама западних лидера који изазивају национални и етнички раздор.

У терористичком нападу на редакцију сатиричног недељника Шарли ебдо у Паризу 7. јануара убијено је 12 особа, а још пет особа је страдало у два одвојена напада у главном граду Француске наредних дана, док су тројица нападача убијена.

Француски магазин објавио је прошле среде нови број у рекордном тиражу, а на насловној страни поново је објављена карикатура Мухамеда, које су, како се верује, биле повод за напад исламских терориста.

Ингушетија је севернокавкаска република у саставу Руске Федерације са мање од пола милиона становника, од којих 95 одсто чине муслимани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво