Читај ми!

Сахрана Јевреја убијених у Паризу

Хиљаде људи окупило се на највећем гробљу у Јерусалиму, на сахрани четворице јеврејских талаца, убијених у петак у терористичком нападу на кошер супермаркет у Паризу: Јоава Хатаба, Јохана Коена, Филипа Брахама и Франсоа Мишел Саада.

Погребна процесија кренула је у подне по локалном времену у присуству председника Израела Рувена Ривлина, премијера Бењамина Нетанијахуа, вође опозиције, Исака Херцога и других владиних министара и посланика.

Тела жртава увијена у молитвене шалове стигла су рано јутрос авионом израелске компаније ЕЛ АЛ у Израел, у пратњи породица које су замолиле да убијени, иако нису грађани јеврејске државе, буду у њој сахрањени.

"Нисмо овако желели да вас дочекамо у Светој земљи, нисмо желили да вас видимо тако да се враћате у државу Израел и њен главни град Јерусалим," рекао је Ривлин пред ожалошћенима.

"Желели смо вас живе. Стојим пред вама са срцем које је сломљено, тресући се и у болу и читава нација плаче са мном", истакао је Ривлин.

"Европски лидери морају чврсто и активно да обнове осећај сигурности за Јевреје у Европи. Не можемо дозволити да се у 2015. години, 70 година после краја Другог светског рата, Јевреји плаше да шетају улицама Европе са капама на темену и цицитом," рекао је Ривлин, алудирајући на традиционалне капе којима религиозни Јевреји покривају теме и њихове делове одеће.

Нетанијаху је истакао потребу за јединственим ставом против терора.

"Њихови животи су прекинути у нападу мржње, али нећемо трошити речи на гнусног убицу, ни на друге убице који су убили невине људе у Француској," рекао је Нетанијаху истакавши: " Годинама сам говорио и поновићу данас - то нису само непријатељи јеврејског народа, већ непријатељи човечанства у целини. Дошло је време за све цивилизоване људе да се уједине и искорене те непријатеље из наше средине. Мислим да већина ( светских лидера) разуме или - бар почиње да схвата- да тај терор почињен од стране екстремистичког ислама представља јасну и присутну претњу миру у свету у коме живимо."

Напад који се догодио у петак дубоко је потресао јеврејску заједницу у Француској и Израелу. "И док су прошле недеље и месеци доказали да терор не прави разлику између крви, не можемо избећи чињеницу да тај тероризам директно циља јеврејски народ," нагласио је Ривлин али је објаснио да иако је Израел домовина свих Јевреја повратак у ту земљу не би требало да буде резултат разарања, очаја терора и с траха, већ љубави према тој земљи.

Двадесетдвогодишњи Коен, који је радио у супермаркету годину дана, убијен је док је покушавао да заустави нападача Ахмеди Кулибалија, лојалног Исламској држави, да не убије трогодишње дете. Хатаб (21) је студирао у Паризу, а био је син рабина из Туниса. Брахам (45) је био компјутерски инжењер. Имао је четворо деце. Саада (64) је био менаџер пензијског фонда. Његово двоје деце живи у Израелу.

После њихвог убиства несумњиво је да су многи француски Јевреји у дилеми да ли да остану или се преселе у Израел. Израелски лидери су апеловали да се уселе, а француски су настојали да их увере да ће их заштитити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се