Читај ми!

Кијев: Мировни самит захтева веће припреме

Украјина је поручила да мировни самит који украјински председник Петро Порошенко намерава да сазове захтева веће припреме и разговоре са проруским активистима.

Министри спољних послова из Москве и Кијева, као и шефови дипломатије Немачке и Француске, јуче су разговарали у Берлину, у покушају да се "спасе" састанак који је Порошенко предложио за четвртак у Астани, главном граду Казахстана, преноси Танјуг.

Разговори у Берлину, које је немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер описао као веома дуге, отворене и са контроверзама, прекинути су без објављивања датума евентуалног мировног самита, наводи АФП.

Украјински шеф дипломатије Павло Климкин је изјавио да је потребно да европски посредници помогну руским и украјинским изасланицима да уговоре директне преговоре са лидерима две провинције у Украјини, које се налазе под контролом проруских активистима.

На том састанку би биле разматране најспорније тачке споразума о примирју склопљеном 5. септембра, који западни лидери и даље виде као једино решење за окончање сукоба у источној Украјини који траје већ девет месеци.

Климкин је рекао да ће се четири шефа дипломатије састати поново после разговора Кијева са проруским активистима. Они ће тада разговарати о напретку и биће утврђен врло јасан план будућих потеза, додао је Климкин, преноси АФП.

Није навео временски оквир за следећи састанак министара спољних послова, нити је рекао када би могао да буде одржан самит коме би присуствовао председник Русије Владимир Путин.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у више наврата апеловала на Москву и Кијев да се више фокусирају на окончање сукоба у коме је до сада погинуло 4.700 људи, док је око милион њих било приморано да напусти домове.

Више од 1.300 људи је погинуло у сукобима од 5. септембра када је потписано примирје у престоници Белорусије Минску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се