Читај ми!

Ухапшен Француз повезан са браћом Куаши

Француз којег су бугарске власти ухапсиле када је хтео да пређе у Турску, био је у контакту са једним од мушкараца који су извели терористички напад у Паризу прошле седмице, саопштили су тужиоци.

Двадесетдеветогодишњи Фриц Жоли Жоакин који је ухапшен 1. јануара, "био је у контакту неколико пута са једним од двојице браће - Шерифом Куашијем", каже тужилац Дарина Славова у изјави за агенцију АФП, а преноси Танјуг.

Истиче да је до контакта дошло пре него што је Жоакин напустио Француску 30. децембра, недељу дана уочи напада који су браћа Куаши извела.

Браћа Саид и Шериф Куаши су 7. јануара у нападу на редакцију Шарли ебдоа убили 12 особа, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и још три члана редакције.

За Жоакином је првобитно била издата потерница на захтев Француске због оптужби његове супруге да је киднаповао њиховог тргодишњег сина.

Међутим, бугарско тужилаштво добило је у понедељак други захтев за његово хапшење који је издао суд у Паризу.

"Оптужбе се односе на учествовање у организованој криминалној групи чији је циљ организовање терористичких дела", каже Славова.

Француска полиција верује да се још шест чланова терористичке ћелије, повезаних са недавним нападима у Паризу, налази у бекству, међу којима је и мушкарац који је виђен да је возио аутомобил регистрован на удовицу једног од нападача, саопштили су у понедељак полицијски званичници.

Један од полицијских званичника је рекао да се ћелија састоји од 10 чланова и да је могуће да је "петоро или шесторо још у бекству", не обелоданивши њихова имена.

Сиријска влада је оптужила Турску да је допустила терористима да слободно прелазе границу.

Турски премијер Ахмет Давутоглу је изјавио да Турску не треба кривити због тога што је Ајат Бумедијен, невенчана супруга нападача на јеврејски супермаркет у Паризу Амедија Кулибалија, успела неометано да пређе турско-сиријску границу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се