Читај ми!

САД и Куба, дан за историју

Председник Кубе Раул Кастро и амерички председник Барак Обама истовремено су се обратили јавности поводом ослобађања из затвора једног америчког грађанина из кубанског затвора и тројице Кубанаца који су били заточени у САД. Обама оцењује да је реч о најзначајнијој промени у америчкој политици у претходних 50 година.

Американац Алан Грос ослобођен је из кубанског затвора после пет година – у оквиру договора који је укључио ослобађање тројице Кубанаца из америчког заробљеништва, потврдили су неименовани званичници САД, јављају агенције, а преноси Танјуг.

Грос је пуштен из хуманитарних разлога на захтев Обамине администрације, а око поднева је слетео у САД, наводи Ројтерс

Председници Сједињених Америчких Држава и Кубе Барак Обама и Раул Кастро су се истовремено обратили јавности.

Обама је истакао да Сједињене државе данас мењају однос са народом Кубе. Обама је из Беле куће поручио да је реч о "најзначајнијој промени у америчкој политици у претходних 50 година".

"Изолација није уродила плодом. Време је за ново поглавље", рекао је Обама, најављујући нормализацију односа са Кубом.  

Председни Кубе Раул Кастро поздравио је обнову односа са САД, а у говору који је преносила државна телевизија, Кастро је рекао да и даље постоје значајне разлике између САД и Кубе, у областима као што су људска права, спољна политика и питања суверености.

Међутим, додао је Раул Кастро, две земље морају научити да живе са својим разликама "на цивилизован начин".  

Раул Кастро је најавио да ће Куба пустити из затвора и послати у САД човека који је шпијунирао за САД, преноси Ројтерс.

Председник САД Барак Обама разговарао је раније данас са кубанским председником Раулом Кастром више од 45 минута, а то је био први значајан разговор лидера САД и Кубе од 1961. године пренеле су агенције.

Разговору двојице председника претходила је једногодишња тајна дипломатска активност, а важну улогу у успостављању дијалога Вашингтона и Хаване одиграо је папа Фрања који је упутио писма Кастру и Обами, преноси Бета

САД и Куба од 1961. немају званичне дипломатске односе, али имају канцеларије за везу које обављају најнужније послове.

Амерички званичници најавили су да ће САД и Куба почети преговоре о нормализацији дипломатских односа као део најзначајније промене америчке политике према тој комунистичкој земљи после пола века.

Званичници наводе да САД планирају да наредних месеци поново отворе амбасаду у Хавани, што је део договора у оквиру којег су ослобођени Американац Алан Грос и три Кубанца.

Амерички сенатор Марко Рубио рекао је да споразум укључује и нормализацију банкарских и трговинских веза САД с Кубом.

Тројица Кубанаца су ухапшени 2001. године у Мајамију и осуђени су због шпијунаже у Јужној Флориди, а у САД их је наводно послао тадашњи кубански председник Фидел Кастро заједно са још двојицом Кубанаца који су раније пуштени.

На Куби је, под вођством брата Раула Кастра, Фидела, изведена комунистичка револуција која је 1959. године оборила дотадашњи режим диктатора Фулгенсија Батисте.

САД су 1960. године увеле потпуну блокаду овог карипског острва, које је 1962. године постало епицентар Кубанске ракетне кризе, након што је Совјетски Савез тамо инсталирао своје нуклеарне пројектиле.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара