Читај ми!

Африка, глад прети због еболе

Број људи који се суочава са несташицом хране због епидемије еболе у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу могао би да достигне један милион до марта 2015. уколико се приступ храни драстично не побољша и уведу мере на заштити узгоја житарица и сточног фонда, упозориле су две агенције УН.

Епидемија еболе је потенцијално разорна у три државе које се већ боре са хроничном несташицом хране, саопштиле су Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) и Светски програм за храну (ВФП) у извештајима који су објављени.

Затварање граница, карантини, забрана лова и друга ограничења, озбиљно отежавају људима приступ храни, а смањени принос житарица последица је губитака на подручјима са највећим степеном заразе еболом, стоји у извештајима две агенције са седиштем у Риму.

Губитак производње и прихода у домаћинствима због смртних случајева и болести, као и одсуства људи са посла због страха од заразе, утицали су на успоравање економских прилика у три државе.

Према проценама, у децембру 2014. готово половина људи је угрожена због несташице хране у три афричке земље најтеже погођене еболом.

Помоћник генералног директора ФАО и регионални представник за Африку Букар Тијани изјавио је да "ФАО и партнери морају да хитно раде како би се превазишли прекиди у пољопривреди и тржиштима и њихов директан утицај на живот становништва".

"Са правовременом подршком, можемо спречцити да епидемија има тежак и дуготрајан утицај на руралне заједнице", додао је Тијани.

"Епидемија еболе у Западној Африци је позив на буђење за цео свет", рекао је координатор за хитне одговоре ВФП Дениз Браун.

"Вирус има ужасан утицај на три најгоре погођене државе и наставиће да у догледној будућности утиче на приступ великог броја људи храни. Док сарађујемо са партнерима на побољшању ствари, морамо да будемо спремни на њихово погоршање", истакла је Браун.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), до 7. децембра, број умрлих од епидемије еболе порастао је на 6.388, са укупно 17.942 регистрована случаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара