Читај ми!

Разговор четворо државника о Украјини

Руски председник Владимир Путин телефоном је синоћ разговарао о украјинској кризи са немачком канцеларком Ангелом Меркел, председником Француске Франсоа Оландом и председником Украјине Петром Порошенком, саопштено је из Кремља.

У саопштењу прес-службе Кремља наводи се да је "разговор вођен о кризној ситуацији која се наставља у Украјини и истиче да је неопходно обезбедити стабилан прекид ватре у области Донбас на истоку Украјине, јавља Тас, преоси Танјуг.

Путин, Меркелова, Оланд и Порошенко сагласили су се да је неопходно да се што пре састане Контакт група за решење сукоба у Украјини. Они су као приоритетне задатке означили – размену заробљеника и повлачење тешког наоружања из зоне сукоба.

Разговарали су, такође, о реконструкцији порушене источне Украјине, хуманитарним питањима и социјалној помоћи становништву у ратом захваћеној области.

У међувремену, амерички државни секретар Џон Кери оценио је у Лондону да је Русија последњих дана учинила неке конструктивне потезе за смањивање тензија у Украјини и да би, уколико тако настави, Вашингтон могао укинути санкције према тој земљи, преноси Ројтерс.

"Санкције могу бити укинуте за неколико дана или седмица уколико председник Владимир Путин настави да предузима кораке ка смањену тензија и остане привржен договору о прекиду ватре који треба да оконча украјински конфликт", рекао је Кери и нагласио да "све зависи од избора који Путин буде направио".

Контакт група можда у недељу

Наредни састанак Контакт групе о окончању кризе на истоку Украјине могао би да буде одржан у престоници Белорусије, Минску, 21. децембра, саопштио је украјински председник Петро Порошенко.

Порошенко је, на заједничкој прес-конференцији са пољским председником Броњиславом Коморовским, такође, рекао да је видео конференција Контакт групе планирана за четвртак или петак, пренео је Тас.

"Постоји нада да ће у недељу Минск бити домаћин састанка трилатералне Контакт групе на коме ће бити речи о ослобађању свих заробљеника, прекиду ватре, емитовању украјинске телевизије на територијама области Луганск и Доњецк и одржавању локалних избора у складу са украјинским законом", рекао је Порошенко.

После састанка у Минску, лидери Русије, Немачке, Француске и Украјине одржаће преговоре у такозваном нормандијском формату, казао је Порошенко.

"Потребна су нам дела, не речи", истакао је украјински председник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара