Читај ми!

Талибани упали у школу у Пакистану, 140 мртвих

Најмање 141 особа, од којих су 132 ученици, погинула је када су наоружани талибани упали у војну школу у граду Пешавару на северозападу Пакистана. Напад је окончан када је убијено свих седам нападача.

Портпарол пакистанске армије Асим Баџва саопштио је да је у стравичном нападу убијена 141 особа, од којих су 132 – деца, а девет чланови особља школе, преноси Танјуг.

Баџва је на конференцији за новинаре рекао да је било седам нападача и да су сви носили прслуке са експлозивом.

Нападачи нису имали намеру да узимају таоце, већ су одмах пошто су упали у школу почели да пуцају, рекао је он.

Према до сада доступним подацима, рањене су најмање 122 особе, међу којима је такође највише ученика.

Талибани су у школу упали рано јутрос и почели насумично да пуцају на ученике, идући од учионице до учионице војне школе. На лице места су убрзо стигли припадници пакистанске специјалне полиције, који су отворили ватру на нападаче, пренеле си светске агенције.

Талибани су саопштили да су у школу послали шест наоружаних људи који су на себи имали појасеве са експлозивом.

У школи је било око 500 ученика и професора.

Извештач Ројтерса са лица места навео је да се у школи чула пуцњава, око зграде су били распоређени војници и надлетали су је хеликоптери, а хитна помоћ одвози повређене ученике.

Вишечасовна акција пакистанских снага безбедности окончана је ликвидацијом терориста.

"Операција је завршена, безбедносне снаге рашчишћавају и надамо се да ће зграда ускоро бити очишћена. Тела шесторице нападача су пронађена у згради", саопштио је званичник пакистанске полиције Абдулах Кан.

Пакистанска војска је саопштила да су четворица талибана убијена у школи док је трајала потера за скривеним екстремистима.

Портпарол пакистанске армије Асим Баџва саопштио је раније на Твитеру да операцију рашчишћавања успоравају експлозивне направе које су милитанти поставили по школи.

Баџва је навео да су припадници специјалних војних снага успели да спасу више запослених и ученика школе.

Портпарол талибана Мухамед Курасани је у телефонском позиву пакистанским медијима преузео одговорност за овај стравични напад, наводећи да је изведен у знак одмазде због напада пакистанске војске на породице милитаната.

"Одлучили смо да нападнемо баш војну школу зато што влада убија наше породице и жене. Желимо да и они осете бол какав смо и ми осетили", рекао је Курасани.

Пакистански министар полиције Раџнат Синг оценио је да напад у Пешавару осликава "право лице тероризма".

Осуде напада

Генерални секретар УН Бан Кимун оштро је осудио напад талибана на школу, истичући да је то гнусни акт.

"Напасти немоћну децу док су учила – то је ужасан, кукавички чин", рекао је Бан на почетку редовне седнице Савета безбедности.

Амерички државни секретар Џон Кери нагласио је да је овај безобзирни напад наљутио цео свет.

"Овај терористички напад потресао је и наљутио све људе који имају савест. Починиоци морају бити приведени правди", нагласио је Кери.

Немачка је најоштрије осудила "сурови кукавичлук" талибанског напада.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је како узимање талаца и убијање деце по суровости премашује све што је Пакистан, годинама изложен терору, досад искусио, преноси АФП.

Француски председник Франсоа Оланд осудио је безобзирни, "ниски" напад на школу у Пешавару, изражавајући подршку пакистанској влади у борби против тероризма и солидарност са породицама жртава.

Председник Авганистана Ашраф Гани нагласио је да је "убијање невине деце супротно исламу".

Добитница Нобелове награде за мир Малала Јусафзаи, којој су талибани пуцали у главу 2012. године, рекла је да јој је "срце сломљено због бездушног, хладнокрвног убијања" деце у школи.

Она је осудила тај "кукавички, терористички чин" и дала подршку пакистаној влади и војсци у борби против терора.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара