Обама: Прошло је време слања великих трупа

Амерички председник Барак Обама поручује да је за САД прошло време слања великих снага у свет, с циљем изградње других држава. То прекретница за америчку војску, рекао је Обама, поздрављајући трупе које су се вратиле из Авганистана.

Обама је истакао да је скоро 180.000 војника било у Ираку и Авганистану када је ступио на дужност, а крајем овог месеца ће их бити мање од 15.000, преноси Бета.

"Доба слања великих копнених снага са великим војним утицајем да се укључе у изградњу држава у иностранству, ближи се крају", рекао је врховни командант у говору пред 3.000 војника у бази Мекгвајер-Дикс-Лејкехерст, у Њу Џерсију, која је полазиште снага које иду за Авганистан.

САД и НАТО трупе су прошле недеље затвориле оперативну команду у Авганистану после 13 година рата.

Неке трупе ће тамо ипак остати за операције против талибана и Ал Каиде.

"Убудуће ће наша војска бити мршавија", рекао је Обама. "Али, као ваш врховни командант, обезбедићу да будете спремни за широк распон мисија које тражимо од вас. Одржаћемо вашу најбољу обученост, најбољу команду, најбољу опрему у историји света, јер свет ће (нас)
и даље звати".

База Мекгвајер-Дикс-Лејкехерстсе користи и за слање припадника војске у Западну Африку да помогне сузбијање епидемије еболе, преноси агенција АП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво