Нобеловци страхују од новог "хладног рата"

Добитници Нобелове награде за мир, окупљени у Риму, дубоко су забринути због претње коју представљају "поједине велике силе" користећи силу и тиме ризикујући да покрену "нови, још опаснији хладни рат".

Учесници самита Нобелове награде за мир у италијанској престоници су, такође, осудили "фанатизам прерушен у веру" и скренули пажњу јавности на "постојеће и тињајуће конфликте, посебно у Сирији, Ираку, Израелу/Палестини, Авганистану, Јужном Судану и Украјини", а који добијају "све опаснији ток".

У свом завршном документу, Нобелови лауреати су изразили "дубоку забринутост због све веће опасности од рата, укључујући нуклеарног, међу великим државама".

"Ова претња произилази из чињенице да поједине велике силе сматрају да могу да остваре своје циљеве употребом силе", истичу нобеловци, не цитирајући ниједну земљу.

"Ова тенденција, уколико остане неконтролисана, неминовно ће довести до веће војне конфронтације и до новог, још опаснијег хладног рата", уверени су учесници римског скупа.

Потписници документа посебно напомињу да "сукоб у Украјини представља претњу за стабилност Европе и подрива њену способност да одигра позитивну улогу у свету".

На 15. по реду самиту нобеловаца учествовали су далај лама, бивши совјетски лидер Михаил Горбачев, бивши вођа Солидарности и председник Пољске Лех Валенса, Ширин Ебади (Иран), Лејмах Гбови (Либерија), Тавакол Карман (Јемен), Бели Вилијамс, Мејрид Мегвајер и Дејвис Тримбл (Ирска), Хосе Рамос-Хорта (Западни Тимор) и Џоди Вилијамс (САД).

Јужноафрички бискуп Дезмонд Туту је због болести морао да откаже долазак.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара