Читај ми!

Абе убедљиво води према излазним анкетама

Владајућа коалиција премијера Јапана Шинза Абеа освојила је, према резултатима анкета са биралишта, двотрећинску већину на изборима за доњи дом парламента.

Двотрећинска подршка међу 105 милиона јапанских бирача снажан је ветар у леђа реформама коалиционог кабинета премијера Шинза Абеа, који је пре две године изабран да оживи привреду - повећањем јавне потрошње и монетарним стимулансима.

Према пројекцији приватне телевизијске станице ТБС, Абеова Либерално-демократска партија имаће 294 посланичка места док ће њен партнер Комеито добити 34 места, пренела је агенција АФП.

Двотрећинска већина у доњем дому омогућава влади надгласавање горњег дома, у којем је јача опозиција, и усвајање закона.

Излазне анкете биле су поуздани показатељи коначних резултата на претходним изборима у Јапану, навела је агенција АП.

Гласачи су бирали између 1.191 кандидата за доњи дом јапанског парламента на превремено сазваним изборима.

Ослабивши за 0,4 одсто у трећем кварталу, јапанска привреда је поново ушла у рецесију, после змљотреса и цунамија 2011. - што је умањило и изгледе светске привреде. Премијер је рекао да ће до 2017. одложити повећање пореза на промет, планирано за идућу годину.

"Нема повратка на снажан јен. Сетимо се шта је било пре две-три године. Због јаког јена, јапанске производе, иако квалитетније, потиснули су јефтинији производи из Кине и Кореје...", рекао је јапански премијер.

Међу слабим тачкама треће економије света су потрошња и извоз. Јавни дуг Јапана од 230 одсто БДП-а највиши је међу богатим земљама, добрим делом због великих здравствених и социјалних издвајања и све већег броја старих.

Стручњаци кажу да су високо образоване Јапанке неискоришћени потенцијал, јер многе напуштају посао када роде дете. Јапан има једну од најнижих стопа наталитета у свету - од 1,4 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара