Читај ми!

Критике због отоманског језика

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је, због планова да лекције из отоманског језика буду обавезне у средњим школама, изазвао оштре критике у редовима опозиције, која сматра да је његов прави циљ "обрачун са секуларизмом".

Портпарол главне опозиционе странке у парламенту ЦХП Акиф Хамзацеби рекао је да Ердоганова брига није учење отоманског језика, већ обрачун са секуларизмом и Републиком, преноси Танјуг.

"Ердоган заправо жели да оживи арапско писмо у Турској", додао је он.

Противници оптужују Ердогана да се понаша као султан модерног доба и да његова исламска идеологија и нетолеранција према различитим мишљењима одвлаче Турску далеко од Ататуркових секуларних идеја, пренео је Ројтерс.

"Постоје људи који не желе да се отомански предаје и учи. Без обзира на то да ли они то желе или не желе, отомански ће бити предаван и учен у овој земљи", рекао је Ердоган на састанку верског савета Турске.

Његова изјава појачала је дебату подстакнуту прошле седмице када је Образовно веће Турске донело одлуку да отомански треба да се предаје у исламским средњим школама, а као изборни предмет у другим образовним установама.

"Чак и ако читава ваша војска дође, не можете да приморате моју кћерку на лекције отоманског", рекао је опозициони политичар Салахатин Демиртас, чија се странка ХДП бори за права 15 милиона Курда у Турској, укључујући њихово образовање на матерњем језику.

Удружење наставника и академика оптужило је Образовно веће за неоотоманизам и покушај преобликовања школског система по верској линији.

Ердоган је изјавио у понедељак да отомански, стара форма турског језика која користи арапско писмо, а које је Мустафа Кемал Ататурк заменио латиничним по оснивању секуларне републике 1923, треба да се учи у школама како младе генерације не би изгубиле додир са својим културним наслеђем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво