Читај ми!

ЦИА на стубу срама због бруталности

Централна обавештајна агенција (ЦИА) користила је сексуалне претње, симулирано дављење и друге контроверзне методе у испитивању осумњичених за тероризам, наводи се у извештају Сената. Методе мучења нису довеле до ваљаних информација.

Сенат је пет година испитивао наводе о методама мучења које је после 11. септембра 2001. године спроводила ЦИА и начинио око 6.000 страна дуг извештај о акцијама ЦИА, у којем се описују бруталности, лажи и насиље ЦИА од којих су се, наводно, оградили и бројни службеници Централне обавештајне агенције. Јавности је представљена краћа верзија тог документа, односно око 480 страна.

Методе, чији је циљ био да приморају притворенике да открију информације о терористичким заверама и терористичким ћелијама, излазиле су изван оквира техника које су одобрили Бела кућа, ЦИА и адвокати у министарству правде у администрацији председника Џорџа Буша Mлађег.

У извештају се наводи и да је медицинско особље ЦИА упозоравало да су "методе испитивања", попут симулације дављења, у неколико случајева, умало довеле до смрти осумњичених, као и да су агенти користили методе које никада нису биле званично одобрене.

Такође, објављено је да је цео програм скриван од тадашњег државног секретара Колина Пауела, јер су оперативци ЦИА страховали од његове реакције.

Објављено је да је најмање 26 од 119 притвореника грешком заточено, односно на основу лоших обавештајних података или су, једноставно, погрешно идентификовани.

Истражитељи ЦИА претили су једном или већем броју притвореника лажним егзекуцијама, а најмање једном од њих упућене су претње сексуалне природе, наводи се у извештају.

У извештају се наводи како је оперативцу Ал Каиде Абделу Рахману ел Наширију, осумњиченом за организацију бомбашког напада на амерички разарач "Кол", током испитивања прећено укљученом електричном бушилицом.

У извештају се закључује да оштре технике испитивања нису произвеле ниједан критични обавештајни податак до кога се није могло доћи ненасилним средствима.

Такође, у извештају се наводи да је ЦИА приватним компанијама платила око 80 милиона долара за развијање "метода испитивања".

Бивши представници ЦИА и америчке владе, укључујући бившег потпредседника САД Дика Чејнија, оспоравају такав закључак.

Портпарол Беле куће Џош Ернест изјавио је у понедељак да председник Барак Обама подржава објављивање докумената "како би људи широм света и људи у домовини разумели тачно шта се дешавало".

Комитет америчког Сената провео је четири године истражујући "вотербординг" (симулирано дављење) и друге контроверзне методе које је ЦИА користила током испитивања осумњичених за тероризам за време администрације бившег председника Џорџа Буша Млађег.

Извештај је у априлу био завршен за објављивање, али то није учињено, углавном због приговора ЦИА.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво