Читај ми!

Меркелова осми пут на челу ЦДУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел, изабрана је, по осми пут, за лидера конзервативне владајуће Хиршћанско-демократске уније (ЦДУ), освојивши 96,7 одсто гласова.

Ангела Меркел (60) је захвалила конгресу партије на, како је рекла, огромном поверењу које јој је указано, пренеле су западне агенције.

Када је последњи пут реизабрана на чело ЦДУ 2012, она је освојила 97,94 одсто гласова.

Како су пре данашњег гласања показали резултати анкета, Меркелова поред ове, има највише изгледа за победу и на парламентарним изборима 2017. године.

Немачка канцеларка, која је на челу владе од 2005, и даље је најпопуларнија политичка личност у држави, а њена популарност има више аспеката, од којих је први - дугогодишње одобравање које ужива међу Немцима.

Недавна анкета, чије је резултате објавио немачки канал АРД, показује да њену политику одобрава 67 одсто Немаца, а резултати истраживања које је у недељу објавио дневник Билд откривају да 56 одсто испитаника желе да се она кандидује и за четврти мандат на челу владе на федералним изборима 2017.

У Немачкој после 1945, само је Хелмут Кол имао четири мадата – између 1982. и 1998, подсећа француски дневник и наводи да у Немачкој мандат канцелара, који траје четири године, теоретски може да се обнавља без ограничења.

Други значајан фактор популарности Меркелове је то што она данас нема себи равног противника, а то доказује и чињеница да је данас једина кандидаткиња за лидера ЦДУ, чија је председница већ 14 година.

Министарка одбране Урсула фон дер Лејен, која је представљана као њена потенцијална наследница, ужива само 39 одсто подршке.

Кад је реч о парламентарним изборима 2017, чини се да ниједна политичка личност данас није кадра да угрози изгледе Меркелове за још једну победу.

С тим у вези, новинар недељника Шпигл Дирк Курбјувајт каже да је она успела да створи "фузиону алијансу са народом" у тој мери да се чини да она "нема алтернативу".

Трећи "кључ" популарности Меркелеве је чињеница да она "држи кормило" прве европске економије, а четврти - њено умеће наметања на међународној сцени.

Амерички магазини Форбс је и ове године Меркелову оквалификовао као "најмоћнију жену света", по девети пут за 11 година.

Док су други европски челници - у Француској, Грчкој, Шпанији, Великој Британији или Италији - посрнули пред кризом, Ангела Меркел се чврсто држи, при чему не преза да "очита буквицу" својим партнерима, по цену да изазове озлојеђеност.

Она је приморала задужене јужне земље на драстичне мере штедње, које су изван Немачке наишле на љуто противљење.

Поред тога, Меркел је веома присутна на међународом нивоу - нарочито кад је реч о украјинској кризи, где је практично постала једина саговорница руског председника Владимира Путина, што јача њен имиџ међу Немцима, објашњава политиколог Тилман Мајер са Универзитета у Бону.

Пети важан аспект њене популарности је наклоност коју ужива у народу. Физичарка по образовању, Ангела Меркел је о себи изградила умирујућу слику "мајке нације", мирне и уравнотежене, у земљи приврженој стабилности.

Њена једноставност плени - често шета по Тиролу у друштву свог дискретног супруга или се, пак, може видети у куповини у свом супермаркету са повољним ценама у центру Берлина, где из новчаника плаћа на каси као и сваки други купац.

Чак и њен социјалдемократски противник, министар економије Зигмар Габријел, са којим се нашла у владајућој коалицији, признаје: "На моменте је велика радост сарађивати са Вама", рекао је он прошлог јула канцеларки Меркел.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво