Читај ми!

Филипини, 10 мртвих у експлозији аутобуса

Десет особа, већином средњошколаца, убијено је када је експлодирала бомба у једном аутобусу испред зграде универзитета на југу Филипина, док је више од 20 људи рањено.

Аутобус компаније "Рурал транзит" пролазио је поред главне капије универзитета "Централ Минданао" у граду Марамаг у покрајини Букиднон када је одјекнула снажна експлозија, а гелери су излетели из возила, јавља АП, а преноси Танјуг.

Полицијски официр Руфина Бајаркал рекла је да истражитељи покушавају да утврде тип експлозије и у потрази су за другим могућим експлозивима у Марамагу, који се налази око 860 километара југоисточно од Маниле.

Према њенима речима, убијено је најмање девет, а рањено више од 20 особа.

Истовремено, АФП јавља, позивајући се на војне изворе, да је у том нападу десет особа погинуло, а 16 рањено.

Многи међу жртвама су средњошколци који су се укрцали у аутобус непосредно пре него што је одјекнула експлозија, рекао је портпарол локалне пешадијске бригаде Норман Тагнос.

Тагнос каже да је мотив бомбашког напада, вероватно, изнуђивање новца.

Ово је последњи у низу напада на компанију "Рурал транзит", наводи АФП и подсећа да је прошлог месеца бомба експлодирала у аутобусу исте компаније на острву Минданао, када је четири особе рањено.

Године 2010, десеторо људи је убијено у експлозији бомбе у аутобусу "Рурал транзита" на Минданау, а за тај напад су оптужени муслимански екстремисти који се баве изнуђивањем новца.

На југу Филипина појавио се велики број наоружаних група откако су муслиманске гериле почеле да се боре током 1970-их у циљу успостављања исламске државе у овом претежно хришћанском делу Филипина.

Међу њима је и Абу Сајаф, група повезана с Ал Каидом и озлоглашена по бомбашким нападима и масовним отмицама, као и друге групе које се противе мировним напорима на југу.

Главна исламска побуњеничка група, Моро фронт за исламско ослобођење, потписала је мировни споразум са владом у марту, подсећа француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво