"Конструктивни разговори" Сија и Обаме

Председник Кине Си Ђинпинг рекао је да је са председником САД Бараком Обамом имао "конструктивне разговоре" и да су се договорили да две земље убрзају разговоре о билатералном инвестиционом споразуму и да продубе војно поверење.

Си Ђинпинг је рекао да су се Кина и САД сагласиле да појачају комуникацију ради борбе против тероризма као и ради сузбијања међународног криминала, јавља агенција Ројтерс, преноси Танјуг.

"Требало би да проширимо подручја где можемо и треба да сарађујемо", рекао је Си америчком председнику, нагласивши да је Кина "вољна да ради са САД".

Обама је после састанка са Сијем рекао да су се обе земље сагласиле о мерама којима се умањују шансе војних несрећа у мору и ваздуху као и да поморска питања треба разрешити кроз међународно право.

Двојица државника дотакли су се и протеста у Хонг Конгу, па је Обама свом кинеском колеги рекао да САД желе да охрабре слободне и фер изборе. Си му је на то одговорио да је то питање унутрашња ствар Кине.

Обама је на конференцији за новинаре истакао да САД немају никаквог удела у продемократским демонстрацијама у Хонг Конгу, пренела је агенција АФП.

Кинеске власти оптужују снаге из иностранства у умешаност у протест.

Си је рекао да је Кина остварила огорман напредак када су у питању људска права, додавши да на том пољу увек може још више, пренела је агенција АП.

Према Сију, напредак у области људских права признали су људи широм света.

Кина је, како је рекао кинески председник, спремна на дијалог са САД о људским правима заснованом на једнакости и обостраном поштовању.

Си је рекао да Кина штити слободе својих грађана као и права медија.

Званичници Беле куће саопштили су уочи Обаминог пута у Пекинг да ће тема људских права имати високо место у Обаминој агенди током сусрета са Сијем.

Обама је рекао да ће америчка подршка људским правима бити настављена као део веза са Кином, пренела је британска агенција.

Двојица председника разговарала су и о проблему глобалног загревања. Обама је поновио да је поставио циљ да се емисија гасова смањи за 28 одсто до 2025. године у односу на ниво из 2005. године, а до 2020. године за 17 одсто.

Емисија угљендиоксида и даље је у порасту у Кини, која планира изградњу нових термоелектрана.

Обе земље изразиле су очекивање да ће се на конференцији посвећеној климатским променама у Паризу идуће године постићи договор, пренела је агенција АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво