Читај ми!

Сукоб полиције и националиста у Варшави

Камење, петарде, бакље и водени топови током сукоба националиста и полиције у Варшави током обележавања дана независности. Ухапшено више од 215 националиста. Најмање 32 људи је повређено.

Верује се да су у маршу учествовале десетине хиљада људи, међу којима су били и екстремни националисти, као што су припадници група "Радикални камп" и "Свепољска младост", јавља РТ.

Најмање 32 људи је повређено и превезено у болнице.

"Повређено је најмање 12 полицајаца, а 20 учесника Марша независности превезено је у болнице. Укупно је приведено више од 200 особа, од тога 80 још пре почетка Марша зато што су носили забрањене петарде и пиротехнику и палице", саопштила је вечерас пољска полиција, преноси Бета.

Највећи број приведених чине хулигани који су нападали учеснике марша и полицију на Вашингтоновом тргу, а у окршају с полицијом користили све што им је дошло под руку, од каменица, преко саобраћајних знакова до градских бицикала.

Полиција је вечерас потврдила да је у растеривању бројних група маскираних хулигана и одбијању њихових напада на неколико десетина хиљада националиста у маршу употребила сузавац, водене топове са офарбаном водом, да касније лакше идентификује изгреднике, и гумене метке.

На лицу места хулигане је растеривала и коњичка јединица пољских специјалаца за растурање демонстраната.

На хулигане пољских фудбалских клубова су бесни и сами националисти и организатори похода који су им вечерас поручили да ако желе нереде, убудуће нека организују свој, антиполицијски марш.

"Извините, али то мора једном коначно неко да каже: треба се дистанцирати од багре из деснице која провоцира изгреде, исто као и од багре с левице", казао је представник редарске службе Марша независности на митингу пред Народним стадионом којим је манифестација
завршена.

Поход националиста Варшавом сваког 11. новембра изроди се у мање или веће изгреде и вандализам и дивљање на улицама пољске престонице са десетинама повређених и више од 100 ухапшених.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се