Широм Европе обележен Дан примирја

Комеморативним свечаностима широм Европе обележен је Дан примирја у Првом светском рату, док је у Француској на некадашњем бојном пољу откривен међународни споменик свим страдалим војницима.

У Великој Британији је након два минута ћутања тачно у 11 сати одата пошта страдалима у Првом светском рату, али и свима који су страдали у конфликтима у прошлом веку.

Комеморације су одржане у Вестминстерској катедрали, на Трафалгар скверу и испред Кенотафа, споменика незнаним јунацима у Лондону где су венце положили краљица Елизабета, премијер Дејвид Камерон и други високи званичници.

Дан сећања на погинуле обележен је и у војним базама, црквама и школама широм Британије, преноси Би-Би-Си и додаје да је у Кабулу и Багдаду такође одата почаст погинулим британским војницима.

У Француској је председник Франсоа Оланд јутрос положио венац на Гроб незнаног војника код Тријумфалне капије у Паризу.

На војном гробљу Нотрдам де Лорет на северу земље откривен је споменик посвећен војницима различитих националности који су погинули у региону.

На споменику који носи име "Прстен сећања" абецедним редом су исписана имена скоро 600.000 настрадалих војника.

У Белгији је централна церемонија одавања поште страдалима одржана у граду Ипру где су се водиле важне битке у Првом светском рату.

Под кровом споменика у Ипру исписана су имена 54.000 војника који су изгубили животе током рата и чији се гробови не знају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво