Читај ми!

Реган се извинио Тачеровој због инвазије Гренаде

Бивши амерички председник Роналд Реган, после инвазије коју су на Гренаду 1983. извршиле америчке трупе без да претходно обавесте званични Лондон, телефоном је позвао британску премијерку Маргарет Тачер како би се извинио, открили су тајни снимци Беле куће.

Маргарет Тачер је била веома бесна кад су америчке трупе у октобру 1983. умарширале на карипско острво Гренаду, чланицу Комонвелта, како би збациле тамошњу комунистичку владу.

Што је још горе, наводе британски медији, до инвазије је дошло само дан након што је тадашњи британски шеф дипломатије Џефри Хау у Доњем дому Парламента рекао како нема никакве информације о могућој америчкој интервенцији.

Реган је назвао Тачерову недуго после покретања инвазије како би јој се извинио што је није обавестио о тој акцији и том приликом јој рекао: "Жао ми је због тога што сте се нашом кривицом можда осрамотили", пренела је агенција АП.

Како се могло чути у тајном снимку, тадашњи амерички председник је током разговора објаснио да се плашио да би евентуално "цурење информација" са америчке снаге могло да угрози операцију.

Реган се током телефонског разговора са Маргарет Тачер веома трудио да увери британску премијерку да је није искључио из планирања инвазије из страха да би информације могле да процуре са британске стране.

Реган, који се на челу САД налазио између 1981. и 1989. године, открио је Маргарет Тачер да се бојао "цурења информација" због "упорног проблема" који је имао са тим уочи акције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се