Русија и Запад - десетинe "блиских сусрета"

Европска мрежа за лидерство саопштила је да су руске снаге биле укључене у више десетина "блиских сусрета" са војним снагама западних земаља од када је Москва анектирала украјински Крим.

У студији нестраначке и непрофитне организације Европске мреже за лидерство (ЕЛН) наводе се детаљи о 40 таквих инцидената, и подсећа се да обе стране ризикују да изгубе контролу над догађајима" преноси Танјуг.

"Ти инциденти придодају, иначе, веома узнемирујућој слици повреда националних ваздушних простора, ванредним акцијама, за мало избегнутих судара у ваздуху, блиских сусрета на мору и других опасних акција које се дешавају редовно на веома широком географском подручју", наводи се у студији ЕЛН-а са седиштем у Лондону.

Студија издваја 11 озбиљних инцидената "агресивније или необично провокативне природе", које су носиле већи ниво ризика од ескалације и укључује пресретање извиђачких авиона, ниског прелета преко бродова и руска мисија "лажног бомбардовања".

Посебно су наведена три високоризична инцидената који су, по њиховој оцени, имали велику вероватноћу да изазову жртве или директни војни сукоб Русије и Запада: блиски сусрет цивилног авиона авиокомпаније САС и руског извиђачког авиона, отмица естонског обавештајца и потера за подморницама у шветским водама.

АП додаје да су пилоти НАТО обавили 100 пресретања током ове године - три пута више него у 2013. години, што је показатељ да су тензије између Русије и Запада порасле од када је Москва анектирала Кримско полуострво у марту, наводи АП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се