"Блумберг": Јункер треба да оде!

Уредништво утицајног финансијског медијског сервиса "Блумберг" затражило је у данашњем уводнику да председник Европске комисије Жан Клод Јункер одмах поднесе оставку.

Захтев је уследио након што је прошле недеље објављен велики број докумената који показују како су велике међународне корпорације уз помоћ луксембуршких власти годинама успевале да избегну плаћање пореза, у време док је Јункер био премијер те земље, преноси Танјуг.

"Јункер је такорећи обогатио своју земљу извлачећи новац из џепова других држава, укључујући чланице Европске уније којој би сада требало да служи", поручили су уредници, указујући да је Јункеров положај на челу Европске комисије постао неодржив из моралних разлога.

Посланичке групе социјалдемократа и либерала у Европском парламенту су прошле недеље покренуле иницијативе да Јункер изађе пред посланике и објасни своју улогу у масовном избегавању пореза преко фиктивних фирми регистрованих у Луксембургу, али су странке десног центра, најјача група у ЕП, то блокирале.

Јункер се од избијања скандала није појављивао у јавности, али је преко свог портпарола поручио да му је савест мирна и да слична пракса постоји у многим другим земљама, а да ће надлежна тела ЕК испитати да ли су европски закони прекршени.

Уредници Блумберга, међутим, сматрају да Јункер мора да оде и ако се испостави да је све било по закону.

"С обзиром на то да је Јункер на челу тела надлежног за истрагу, јавност неће поверовати у резултат ако он буде ослобађајући", наводе уредници Блумберга.

Скандал је уздрмао Јункера већ у првој недељи његовог петогодишњег мандата, а многи указују да он сигурно не би био изабран за председника Комисије да су документа из Луксембурга процурила само неколико дана раније.

Иако Јункер још ужива подршку већине чланова Европског савета и Парламента, данашњи неуобичајено оштар захтев колегијума утицајне агенције додатно подрива његов положај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво