Читај ми!

Идентификован нападач на канадски парламент

Канадске власти су идентификовале починиоца напада на канадски парламент – то је 32-годишњи Мајкл Зехаф Бибо. Он се налазио на листи надзирања осумњичених терориста.

Мајкл Зехаф Бибо je канадски држављанин који је недавно прихватио ислам. У јучерашњем нападу на зграду канадског парламента у Отави, осим нападача, страдао је и војник Нејтан Сирило.

Канадска полиција није желела да спекулише о мотивима напада, јавио је АФП, преноси Танјуг.

Зехаф Бибо се налазио на листи надзирања осумњичених терориста и одузет му је пасош да не би отишао у иностранство ради учествовања у борбама.

Био је, како је пренела агенција АФП, оптуживан због дроге и пљачки и планирао је, како је један његов пријатељ рекао, да ускоро путује на Блиски исток ради проучавања ислама и учења арапског језика.

Мотив напада није, засад, откривен, навела је француска агенција. Би-Би-Си је навео да нема званичних потврда да је напад у Отави повезан са Исламском државом или војном кампањом Канаде против џихадиста у Ираку и Сирији.

Породични пријатељ нападача у Отави, Дејв Бетурст, испричао је да је Зехаф Бибоа срео у џамији пре три године и да тада није имао екстремистичке ставове или да је показивао жељу за насиљем.

Међутим, то се после променило и Зехаф Бибо му је више пута рекао да је шејтан (ђаво) присутан свуда у свету.

"Мислим да је био ментално оболео", рекао је Бетурст, који је убијеног нападача последњи пут видео пре шест седмица у џамији у подручју Ванкувера.

Бибоова мајка је рекла да оплакује жртве тог напада, а не сина. "Да ли уопште може овако нешто да се објасни? Жао нам је", рекла је Сузан Бибо у краткој телефонској изјави агенцији АП.

Канадски премијер Стивен Харпер оштро је осудио јучерашњи напад наводећи да је реч о нападу вредном презира и нагласио да је значајно очувати функционисање владе и парламента, јавила је агенција АФП.

Премијер се налазио у парламенту и разговарао са посланицима у тренутку када је нападач упао у зграду након што је пуцао у војника који је чувао оближњи споменик.

Претходно је Ројтерс пренео да је непознати маскирани нападач одевен у црно испалио најмање један хитац на војника који је чувао стражу испред споменика жртвама рата у центру Отаве, а претпоставља се да је исти мушкарац потом упао у оближњу зграду парламента и испалио више хитаца.

Војник је у међувремену преминуо од задобијених повреда, а нападача су убиле полицијске снаге које су га гониле по згради парламента.

Испаљено је тридесетак хитаца и повређен је један члан обезбеђења парламента, док су најмање три особе пребачене у болницу.

Пуцњи су се чули и у тржном центру близу парламента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво