Читај ми!

"Иљушин" нарушио ваздушни простор НАТО?

Борбени авиони НАТО-а пресрели руски шпијунски авион над Балтичким морем, који је претходно нарушио ваздушни простор Естоније, саопштила је Северноатлантска алијанса. Москва негира повреду ваздушног простора и истиче да је"иљушин" летео изнад неутралних вода.

У саопштењу НАТО-а се наводи да су "авион за прикупљање обавештајних података "иљушин 20", који је полетео из Калињинграда, руске енклаве на Балтику, прво пресрели дански борбени авиони "ф-16" кад се летелица приближила њиховом ваздушном простору, пренела је агенција АФП.

Како наводи Танјуг, руски "иљушин" је затим одлетео северно према Шведској, која није чланица НАТО, али је такође послала своје ловце да пресретну тај шпијунски авион.

Готово четири сата касније је "иљушин" откривен у ваздушном простору Естоније, чланице Алијансе, "у трајању од мање од једног минута, што представља кршење ваздушног простора НАТО у дужини од око 600 метара", наводи се у саопштењу.

Како је додао НАТО, "иљушин" су затим уочили португалски ловци "ф-16", који су га испратили из ваздушног простора НАТО-а, саопштила је Алијанса.

Москва: "Иљушин" летео изнад неутралних вода

Прес служба руског Министарства одбране тврди да њихов авион није повредио ваздушни простор чланице НАТО-а, Естоније, већ је летео изнад неутралних вода у Балтичком мору.

Реагујући на раније саопштење НАТО-а, руско Министарство одбране истиче да је "иљушин-20" извео рутински пробни лет са узлетишта Храброво у Калињинградској области, пренела је агенција Тас.

Напомиње се да је лет обављен уз строго поштовање међународних прописа о коришћењу ваздушних простора земаља.

Напетости између Русије и Запада су због украјинске кризе тренутно на наjвишем нивоу још од времена "Хладног рата".

НАТО је интензивирао патролирање ваздушним простором изнад Балтика због, како наводи, честог пресретања руских војних авиона у близини пољског и балтичког ваздушног простора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво