Читај ми!

Нове варнице између Никозије и Анкаре

Реагујући на на кршење Кипарске ексклузивне економске зоне (ЕЕЗ) у коју је пре два дана ушао турски истраживачки брод, Никозија поручила да ће блокирати сваки напредак Турске у преговорима о чланству у ЕУ.

Портпарол кипарске владе, Никос Христодулидес рекао је да та држава не може да пристане на отварање нових поглавља у преговорма Турске са Европском унијом под садашњим условима", јавља атински дневни лист Катимерини, а преноси Танјуг.

Турски истраживачки брод ушао је пре два дана у Кипарску ексклузивну економску зону (ЕЕЗ).

Брод "Барбарос" ушао је у ту зону у пратњи два пловила и то неколико дана пошто је Турска издала поморско наређење за ту област.

Због тога је председник кипарских Грка Никос Анастасијадес недавно замрзао разговоре о уједињењу са кипарским Турцима.

У области ЕЕЗ Русија обавља војне вежбе, али уз одобрење Кипра. Те вежбе руских бродова трајаће до 23. октобра.

Кипарски Грци суспендовали су 7. октобра мировне преговоре са турском страном, у знак протеста због, како су навели, покушаја Турске да угрози експлоатацију гаса у близини тог острва.

Лидери кипарских Грка Никос Анастасијадес и вођа кипарских Турака Дервиш Ероглу требало је да се састану у оквиру мировних преговора под покровитељством УН, пренео је Ројтерс.

Ови преговори трају са прекидима већ деценијама, али без успеха, док је на снази примирје које надгледа светска организација, наводи британска агенција.

Кипарски Грци, који представљају међународно признату кипарску владу, тврде да турске власти од 20. октобра истражују налазишта гаса у мору јужно од обала Кипра што претставља, како наводе, мешање у област коју су њихове власти већ одредиле за истраживање.

То је "провокативно"понашање Турске, навео је представник кипарских Грка у саопштењу достављеном медијима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се