Читај ми!

Тинејџер нова "звезда" Исламске државе

Седамнаестогодишњи Аустралијанац је постао "нова звезда" Исламске државе и у самом је средишту њеног пропагандног апарата. Проповеда џихад на енглеском језику и прети САД, Британији и, нарочито, Аустралији.

Абдулах Елмир, који је променио име у Абу Калед ел Аустралија и који је пре месец дана напустио своју мајку под изговором да иде на пецање, појавио се као централна фигура на видео-снимку који је терористичка организација објавила почетком ове недеље, преноси Фигаро.

Окружен са педесетак бораца, он одудара од осталих због свог светлог тена и риђе косе која му се делимично види испод арапске мараме, преноси Танјуг.

"Наставићемо да се боримо све док се црна застава не буде вијорила у свим земљама, на Бакингемској палати, на Белој кући", поручује он арогантно на снимку, са оружјем у рукама.

Абдулах Елмир је пре четири месеца отишао из предграђа Сиднеја заједно са сународником кога раније није познавао.

Два Аустралијанца су одатле отишла у Перт, па у Малезију и на Тајланд, а потом у Турску, одакле је Елмир обавестио породицу о својој одлуци, док је мајка узалудно покушавала да га од те намере одврати.

Након тога је отишао у Сирију, док је породица његовог сапутника имала више среће – младићев отац успео је да га на време убеди да се врати кући.

У породици Абулаха Елмира, кога ближњи описују као доброћудног и доброг ученика, и даље влада неверица, али и нада да ће им аустралијска влада помоћи да га врате кући.

Париски дневник оцењује да је реч о добро прорачунатој акцији џихадиста који белопутом младићу дају известан значај постављајући га на неку врсту пиједестала и дајући му реч пред окупљеним борцима, а циљ је – пронаћи још таквих у западним земљама.

Овај снимак је четврти који су џихадисти објавили у оквиру серије "Порука муџахедина".

Пре младог Аустралијанца, на снимцима су се појавили један Британац и борац представљен као Француз, подсећа Фигаро.

Аустралија је била једна од првих земаља које су објавиле да се прикључују ваздушној војној кампањи на челу са САД против Исламске државе.

Како наводи аустралијско Министарство правде, шездесетак аустралијских држављана се бори у Ираку и Сирији, а неки су чак, како наводе власти, дошли на важне позиције у редовима Исламске државе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво