Читај ми!

Отава, пуцњава у парламенту

Преминуо војник којег је ранио непознати нападач у Отави. Две особе рањене. Полиција опколила канадски парламент након што се и у њему чула пуцњава. Убијен један нападач. Премијер напустио зграду парламента. Пуцњава и у тржном центру.

Полиција је убила најмање једног нападача који је учествовао у данашњој пуцњави у канадском парламенту и у близини те зграде, јавили су медији, а полиција је саопштила да су хици испаљени и у тржном центру недалеко од парламента.

Непознати нападач испалио је најмање један хитац из ватреног оружја у војника који је чувао стражу испред споменика жртвама рата у центру Отаве, а потом је ушао у комплекс канадског парламента, где су се такође зачули пуцњи.

Након тога зграду је опколила полиција и забранила излазак свима који су се затекли унутра, пренели су канадски медији.

Ројтерс је у међувремену јавио да полиција "активно трага за једним или више осумњичених нападача" на канадски парламент, где се чуло најмање 30 пуцњева, како наводе медији и очевици.

Истовремено, Раша тудеј преноси изјаву портпарола полиције да је више наоружаних особа учестовало у пуцњави у Отави те да је потрага у току.

Посланик Морис Велакот, који се у тренутку напада налазио у згради парламента, изјавио је да су чланови обезбеђења рекли његовом помоћнику да је један осумњичени нападач убијен унутар парламента, преноси АФП.

Полиција је саопштила да трага за тројицом осумњичених и да је један "вероватно" на крову парламента, наводи француска агенција.

Ројтерс наводи, позивајући се на извештај телевизије Си-Би-Си, да је канадска војска затворила за јавност своје базе широм земље након данашње пуцњаве.

Америчка агенција АП наводи да је више сведока потврдило да су чули хице и видели наоружаног мушкараца како трчи ка згради парламента.

Портпарол премијера Стивена Харпера изјавио је да је премијер безбедан и да је напустио зграду парламента.

Новинар канадског дневника Глоб енд мејл, који се налази у згради парламента, каже да је видео једно тело на земљи, али да "не може да потврди да ли је реч о нападачу или полицајцу".

Вашингтон је понудио помоћ Канади, саопштила је Бела кућа. Амерички председник Барак Обама је у разговори са канадским премијером Стивеном Харпером поручио да су мисли и молитве Американаца уз канадски народ и указао на снажне америчко-канадске односе.

До данашње пуцњаве је дошло само два дана након што је два канадска војника у Квебеку прегазио мушкарац наклоњен џихадистима, а један војник је притом и погинуо. То је био први такав инцидент у Канади откако се та држава прикључила борби против екстремиста Исламске државе у Ираку.

Канадска влада је раније данас повећала ниво опасности од тероризма са средње на високу, услед "општег пораста међусобне комуникације" међу припадницима радикалних група као што су Исламска држава и Ал Каида, саопштио је портпарол канадског министра за јавну безбедност Жан Кристоф де ле Ру.

"Повећање нивоа опасности није последица неке конкретне претње", рекао је портпарол, а пренео Ројтерс.

Нови ниво опасности од тероризма значи да је канадска обавештајна служба "уочила да појединац или група унутар или ван Канаде има намеру или способност да почини акт тероризма", рекао је Де ле Ру. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се