Читај ми!

Пјонгjанг ослободио америчког држављанина

Након више пута поновљене молбе Барака Обаме, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун ослободио је Џефрија Фоула, једног од три притворена Американца у Северној Кореји.

Џефри Фоул (56) ослобођен је јер је узета у обзир више пута поновљена молба америчког председника, јавила је севернокорејска агенција КЦНА, преноси Танјуг.

Фоул је ухапшен у априлу, у севернокорејском граду Чонгђину где је боравио као туриста, јер је оставио библију у тоалету ноћног клуба и неочекивано је пуштен у уторак, преноси Ројтерс.

Американац је предат америчким званичницима у складу са законском процедуром, пренела је агенција АФП.

Северна Кореја сматра прозелитизам (намерно преобраћање у неку веру присталица друге вере) или мисионарски рад као криминални чин, додаје АФП.

Пут до Фоуловог ослобађања остао је мистерија будући да Вашингтон не жели да саопшти детаље.

Амерички Стејт департмент је потврдио да је Фоул јуче пуштен из затвора, али одбија да саопшти више детаља како је дошло до таквог исхода.

Вашингтон је такође саопштио да и даље трају напори да се ослободе друга два Американца из севернокорејског затвора, Метјуа Милер и Кенет Бе, који су осуђени на вишегодишње казне принудног рада.

Аналитичари верују да неочекивано ослобађање Фоула може да отвори врата за директне разговоре Пјонгјанга и Вашингтона, али упозоравају да је пут за покретање истинског дијалога дуг и пун препрека.

"То би могло да значи да је руководство Северне Кореје заинтересовано да испита шта би могло да се изроди током нових преговора са САД", истиче експерт за севернокорејску политику из Сан Франциска Пол Керол.

Керол каже да је Пјонгјанг под иностраним притиском због непоштовања људских права и да би ослобађање Американца могао да буде покушај власти да покажу да "могу да буду разумни".

Јужна Кореја је данас поздравила ослобађање Фоула, али је затражила моментално пуштање на слободу двојице његових сународника и јужнокорејског мисионара који је ухапшен под оптужбом да је шпијунирао.

"Наша влада поздраваља ослобађање Фоула. Надамо се да ће и други, на основу хуманитарних разлога, притворени бити пуштени што пре", саопштило је Министарство спољних послова Јужне Кореје, посебно се осврћући на случај свог држављанина Кима Јеонга Вока.

Сеул одбацује оптужбе на његов рачун и тврди да је он био укључен искључиво у верске активности.

Северна Кореја одбацује упорне захтеве Сеула да Ким буде ослобођен, који је ухапшен пре тачно годину дана кад је из Кине ушао на њену територију.

Као и у случају Американаца, и Ким је осуђен на казну тешког рада.

Пракса севернокорејских власти до сада је подразумевала да странци који су ухапшени у њиховој земљи јавно признају кривицу за дела за која су осуђени, што би се сматрало уводом у њихово евентуално ослобађање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се