Читај ми!

Изгласана нова Европска комисија

Европски парламент изгласао је нову Европску комисију на челу са Жан Клодом Јункером. Комисија ће учинити све да подстакне привредни раст и заштити социјални модел ЕУ, поручио Јункер.

За нову Европску комисију гласала су 423 посланика, против је било 209, а 67 уздржаних, преноси Бета.

Након именовања нових комесара, уследило је гласање у Европском парламенту. Европска комисија ступа на дужност у новембру.

Председник ЕК Жан Клод Јункер (59) је био премијер Луксембурга 19 година, што је најдужи премијерски мандат у ЕУ, а до ове функције је доспео упркос снажном противљењу званичног Лондона. 

Жан Клод Јункер је у Стразбуру рекао да ће његова Комисија учинити све да подстакне привредни раст, отварање нових радних места и заштити социјални модел Европске уније.

Јункер је, у излагању пред посланицима Европског парламента, упозорио да се "мора удахнути нова снага европском пројекту, будући да грађани губе веру у европске установе, левичарски и десничарски екстремисти задају ударце, а конкуренти преузимају простор".

"Наше суседство је крхко и нестабилно, и то од Украјине и Сирије, па преко Блиског истока до северне Африке", рекао је Јункер.

"Таласи имиграната на спољним границама Европе који траже бољи живот, подсећају нас да се мора бити солидаран и јамчити за безбедност наших граница", нагласио је нови председник ЕК.

А, како је додао, "прекограничне претње здрављу, попут епидемије еболе, разумљиво су изазвале стрепњу међу грађанима" ЕУ.

"Не стварајмо илузије код оних који очукују приступање ЕУ да је то могуће у следећих пет година. Желим да поздравим земље кандидате и да поручим да ћемо наставити и убрзати преговоре ако је потребно, али није реалистично да они буду закључени до 2019. године", рекао је Јункер.

"Овај став не треба схватити као негативну поруку већ као објективну процену. Чак и ако Србија и неке друге земље заврше преговоре раније, није реално да ће у том року бити завршен и процес ратификације", рекла је Роса Балфур из Центра за европску политику.

Јункер је желео да подвуче да је, пошто је ЕП одбацио претходну кандидаткињу Аленку Братушек, нова изабрана комесарка из Словеније Виолета Булц добро прошла на образлагању свог ресора транспорта пред европским посланицима.

Образложио је и ресоре неколицине кључних чланова ЕК и посебно је желео да објасни да у веома важним преговорима ЕУ и САД о простору слободне трговине и инвестиција неће бити проблема између инвеститора и надлежних државних установа у ЕУ.

Јункер је тиме желео да разјасни недоумицу у политичкој јавности ЕУ око тврдњи да би амерички инвеститори и трговци на неки начин били повлашћени споразумом ЕУ-САД о слободној трговини и улагањима, нагласивши да ће за све инвеститоре и фирме у случају спорова у ЕУ бити надлежни европски судови.

Ко су сарадници новог председника ЕК

Европска комисија има 28 чланова, по један из сваке државе чланице Европске уније.

Јункерова "десна рука" биће први потпредседник ЕК и бивши шеф холандске дипломатије Франс Тимерманс (53), коме је додељен ресор трајног и одрживог развоја, који се тиче климатских и енергетских питања.

Нова висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност биће досадашња шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини (41) коју неки називају "новајлијом у политици".

Нови комесар за економска питања је бивши француски министар финансија и умерени социјалиста Пјер Московиси (57), чија номинација је узбуркала многе духове, нарочито у Немачкој, преноси Дојче веле.

Још је једна важна особа у Јункеровом тиму - конзервативни британски политичар Џонатан Хил (54) који ће бити задужен за надзор банака и тржишта капитала ЕУ.

Потпредседничко место обављаће, поред Тимерманса, и Кристалина Георгијева (61) која ће бити одговорна за буџетска питања, док ће словачки социјалдемократа Марош Шефчович (48) бити потпредседник одговоран за енергетику.

Аустријанац Јоханес Хан (56) је нови комесар за суседство, чија улога се више везује за решавање украјинске кризе него за пријем нових чланица у ЕУ, будући да су и он и Јункер најавили да до тога неће доћи у наредних пет година, наводи Ројтерс.

Нови комесар за саобраћај је доскорашња потпредседница словеначке владе Виолета Булц (50), која је дошла до те позиције пошто бивша премијерка Словеније Аленка Братушек није прошла саслушање у ЕП.

Хрватски политичар Невен Мимица (61) је нови европски комесар за међународни развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се