Читај ми!

Барозово последње обраћање у ЕП

Одлазећи председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је у свом последњем обраћању Европском парламенту да за собом оставља уједињену, отворену и јачу Европу, спремнију да се суочи са изазовима данашњице.

Жозе Мануел Барозо је, осврћући се на чињеницу да се током његовог мандата ЕУ готово удвостручила по броју чланица (са 15 на 28), истакао да европска заједница није блокирана проширењем, преноси Танјуг.

"Многи су предвидали да Европска унија неће моћи да функционише са 25, 27 или 28 чланица и да ће бити блокирана. Реалност је да ЕУ није блокирана проширењем. Реалност је да је некада заправо било много теже међусобно усагласити неке од земаља-оснивача ЕУ, него свих 28 чланица", рекао је Барозо.

За њега је управо проширење механизам који је повећао политичку моћ и економски потенцијал ЕУ, али и омогућио слободан живот за пола милијарде људи, пренео је Дојче веле.

У тренутку када његов наследник Жан Клод Јункер, који од 1. новембра преузима место председавајућег ЕК, најављује консолидацију ЕУ без нових чланица у наредних пет година, Барозо готово поносно наглашава чињеницу да су ширење Уније и њена дубља интеграција били компатибилни процеси у последњих 10 година.

После 10 година на целу ЕК, Барозо је у свом последњем обраћању ЕП нагласио да је ЕУ, упркос времену константних криза, успела да се отвори, консолидује и уједини на готово целом европском континенту око вредности као што су мир, слобода и правда.

Финансијска и економска криза, као највећа криза у историји европског пројекта, показала је способност и отпорност Уније, не само да се прилагоди и стабилизује, већ и да постане и остане најјачи глобални играч на пољу трговине, борбе против климатских промена, хуманитарне и развојне помоћи и улагања у културу и иновације, сматра Барозо.

Иако признаје да је тренутни привредни раст у ЕУ и поред "стабилизације" прилика ипак "мањи од очекиваног", Барозо позива Јункера да настави да води Европску унију већ зацртаном политиком и да настави са већ започетим реформама.

"У Европи се проблеми не решавају кроз револуције или још горе контрареволуције већ компромисом, реформама и еволуцијом, поручио је Барозо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво