Читај ми!

Умро Бен Бредли

Уредник "Вашингтон поста" у време афере Вотергејт, Бен Бредли, умро је у 94. години.

Бен Брадли је умро јуче у свом дому, саопштио је Вашингтон пост.

Као уредник Поста преко 20 година, Бредли, човек с промуклим гласом, предводио је преображај листа од успаваних локалних новина до великог националног дневника. Довео је у редакцију групу талентованих новинара и поставио уредничке стандарде који су донели листу ново поштовање.

Рано је добио шансу да се истакне као новинар захваљујући свом пријатељству с једним председником, Џоном Кенедијем, а постао је славан по својој улози у свргавању другог, Ричарда Никсона, помогавши новинарима Бобу Вудворду и Карлу Бернстину у извештавању о афери Вотергејт, које је добило Пулицерову награду.

Када је Бредли одлазио у пензију 1991, издавач Вашингтон поста Доналд Грејам рекао је: "Хвала богу да је особа која је доносила одлуке последњих 26 година показала како се то ради с полетом, смелошћу и страшћу за велику и за малу причу".

Он је био један од малобројних који је рано знао идентитет чувеног извора у скандалу Вотергејт кога су звали "Дубоко грло", а кога је коначно јавно открио 2005. да је званичник Еф-Би-Аја Марк Фелт.

У партнерству са изадавачем Кетрин Грејам, Бредли се заложио за слободу штампе 1971. и објавио Документе из Пентагона, тајну студију о Вијетнамском рату коју је открио Њујорк тајмс, не слушајући савете адвоката и водећих званичника.

Правна битка која је уследила отишла је до Врховног суда, који је подржао право новина да објављују те документе који су процурели.

Одлука Вашингтон поста да објави те документе утрла је пут за све мање потезе који су колективно довели до извештавања листа о Вотергејту.

Новембра 2013. председник Барак Обама уручио му је Председничку медаљу за слободу. Обама је тада рекао да је он донео интензитет и посвећеност новинарству које је служило као подсећање да се "наша слобода као нације заснива на нашој слободи штампе".

Поводом Бредлијеве смрти Обама је написао: "За Бенџамина Бредлија новинарство је било више од професије, оно је било јавно добро витално за нашу демократију. Као истински новинар, он је трансформисао Вашингтон пост у један од најбољих листова у земљи, и са њим на челу растућа војска извештача објавила је Документе из Пентагона, открила Вотергејт и испричала приче које је требало испричати, које су нам помогле да разумемо наш свет и једни друге мало боље. Стандард који је поставио за поштено, објективно, пажљиво извештавање охрабрило је толике људе да уђу у ту професију".

Новинари Бернстин и Вудвард написали су да је он био истински пријатељ и "геније као вођа у новинарству".

"Његов чврст принцип био је потрага за истином и потреба за том потрагом. Имао је храброст војске", написали су новинари који су извештавали о скандалу Вотергејт.

Издавач Поста Фредерик Рајан написао је да породица листа дугује много Бредлију због тога што је поставио и постигао високе новинарске стандарде.

"Бен је био срце и душа Поста деценијама. Донео је част нашој публикацији и професији коју волимо", написао је Рајан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво