Читај ми!

Малали америчка "Медаља слободе"

Пакистанској активисткињи за права девојчица и најмлађој добитници Нобелове награде за мир Малали Јусафзаи додељена је "Медаља слободе", највеће цивилно признање у САД.

Малала Јусафзаи (17) је "Медаљу слободе", награду вредну 100.000 долара, наменила образовању у родној земљи Пакистану, јавио је АФП, а пренео Танјуг.

Малала је награду добила за "храброст и отпор које је показала суочена са невољом и заслугу јер представља моћан глас за оне којима су оспорена њихова основна људска права и слободе", навео је Национални уставни центар (НЦЦ), који додељује "Медаљу слободе" једном годишње.

Примајући награду, Малала је рекла да је почаствована и да је признање охрабрује да настави кампању за образовање и борбу за права сваког детета. Истакла је да би желела да види да је 57 милиона деце, која не иду у школу, добило право на образовање.

Најмлађа добитница Нобелове награде позвала је земље широм света да не троше новац на оружје већ да га уложе на будућност деце.

"Образовање је најбоље оружје којим можемо да победимо сиромаштво, игнорисање и тероризам. Због тога тражим од свих земаља широм света да кажемо не ратовима", истакла је Малала.

Малала живи у Великој Британији, пошто су је талибански екстремисти упуцали у главу у школском аутобусу у октобру 2012. године у родном Пакистану.

"Малалина храбра борба за једнакост и слободу од тираније је доказ да страствени, посвећени лидер, без обзира на године, има моћ да покрене покрет за реформу", рекао је председавајући НЦЦ Џеб Буш.

"Медаља слободе" додељује се најзаслужнијим појединцима који теже да остваре слободу за људе широм света.

Међу досадашњим добитницима су Нелсон Мандела, Кофи Анан, Боно Вокс, Шимон Перез, Бил Клинтон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво