Читај ми!

Оружје намењено Курдима у рукама џихадиста?

Део испорука оружја америчке војске које је било намењено курдским борцима пао је у руке џихадиста у близини бојишта код сиријског пограничног града Кобане, објављено је у видео-поруци на интернету.

У видео-поруци под називом "оружје и муниција бачена из америчких авиона у област града Кобане које држе Исламска држава", маскирани борац показује оно што изгледа да је један пакет везан за падобран, јаваља АФП, преноси Танјуг.

"То је америчка помоћ бачена неверницима. Слава Богу, то је плен муџахедина (исламских ратника)", рекла је особа у видео-поруци која је јуче објављена, пошто је отворила дрвене кутије пуне ракета и граната, док су се могли чути авиони који круже изнад.

АФП наводи да портпарол Пентагона контраадмирал Џон Кирби није могао да потврди да ли је више од једног пакета пало у руке џихадиста, односно да је "пало ван курса".

Би-Би-Си наводи да је портпарол Пентагона рекао да је већина испоруке завршила у правим рукама.

У извештају се додаје да су 27 пакета са малокалибарским оружјем, муницијом и другим наоружањем – намењних милицији која брани град Кобане, пало у ноћи између недеље и понедељка.

Кирби је навео да аналитичари америчке Централне команде и у Пентагону проучавају објављени видео-снимак.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је одлука САД-а да из ваздуха допреме војну помоћ курдским борцима у Кобанеу погрешна, јер је део оружја пао у руке екстремиста Исламске државе.

"Оно што је овде урађено по том питању испало је погрешно. Зашто је испало погрешно? Зато што је део оружја које су бацили из тих авиона 'ц130' запленила ИС", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Анкари, пренео је Ројтерс.

Курдске снаге које бране Кобане чекају да им стигне појачање из ирачког Курдистана, рекли су данас курдски званичници који су пребегли у Турску.

Курди у Кобанеу чекају помоћ пошто је Турска дала зелено светло за прелазак бораца преко њене границе.

Посланици парламента ирачког Курдистана данас су изгласали предлог о слању курдских снага у Кобане, саопштио је парламент Курдистана, преноси Танјуг.

Ердоган је рекао да је план Турске да омогући прелазак Пешмерги изнео у телефонском разговору са председником САД Бараком Обамом, током викенда.

Турски председник је додао да се настављају разговори између званичника о детаљима преласку Пешмерги кроз Турску.

Један турски новинар близак турској влади је рекао да се током викенда очекује улазак око 500 курдских бораца из Ирака у Кобане, навела је британска агенција.

У међувремену, сиријске ваздухопловне снаге уништиле су два од три авона која су екстремисти Исламске државе прошле седмице отели и искористили за пробни лет изнад Алепа, саопштио је сиријски министар за информисање Омран ел Зуби.

Ел Зуби је за сиријску телевизију касно синоћ рекао да су сиријске снаге гађале авионе приликом њиховог спуштања на писту у ваздухопловној бази Џара, у источном делу провинције Алепо, пренео је АП.

Министар је додао да сиријске ваздухопловне снаге трагају за трећим авионом.

Сиријски активисти су у петак саопштили да су екстремисти ИС са три борбена авиона типа "миг" летели изнад базе Џара уз помоћ бивших пилота ирачких ваздухопловних снага. Ови извештаји нису могли да буду независно потврђени.

Опсерваторија за људска права саопштила је јуче да је 30 џихадиста и 11 курдских бораца погинуло током 24 часа.

Борбе око Кобанеа трају више од месец дана, а војска Исламске државе освојила је скоро 50 одсто града. Пентагон је, међутим, саопштио да курдске снаге ипак и даље контролишу већи до града, али да је ситуација "осетљива".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво