Хоће ли Ватикан прихватити геј вернике?

Попуштање односа према геј заједницама и њихово укључивање у заједницу прошло је са 118 гласова за и 62 против на недавном Синоду Римокатоличке цркве у Ватикану. Будући да су реформисти добили просту а не двотрећинску већину, теме су остављене да буду "продубљене" кроз годину дана на редовном Синоду. Тада, ако не буде слоге, папа, који је и иницирао ову тему, искористиће своје право да пресуди.

Хомосексуалне особе имају врлине и квалитете које могу да понуде хришћанској заједници. Да ли смо у стању да примимо те особе, гарантујући им братство у нашим заједницама?, пита се у припремном извештају недавно завршеног ванредног Бискупског синода у Ватикану мађарски кардинал Петер Ердо.

После концила, завршеног пре 50 година, када је дозвољено да се служи миса самоубицама, отварање Римокатоличке цркве према хомосексуалцима може бити највећи револуционарни корак, тврде свештеници.

"Третирана проблематика особа које имају такве склоности наслућује да ће се тражити начин, да се неће то оставити ад акта, него да ће се тражити начин како их боље укључити у заједницу цркве", каже жупник жупе Светог Петра Апостола у Београду Винко Маслаћ.

Свештеницима који су и раније исповедали хомосексуалне особе – овакав став Ватикана иде на руку и охрабрује их. Од сада, разговор са њима неће бити табу.

"Нисам ни до сада никога одбијао, а доста њих редовно долази, али то је била некако тема о којој се није отворено, слободно причало", истиче Маслаћ.

Невољено дете Римокатоличке цркве – особа која воли исти пол а верник је, после овогодишњег синода у Ватикану више се неће осећати исто, тврди некад геј активиста, а данас политичар Борис Милићевић.

"Ми од најранијих ногу желимо да будемо вољени и наравно да је ту црква била једна од последњих тврђава кад је у питању ЛГБТ заједница – недоступних, тако да у суштини сваком геј вернику било које конфесије врло је битно да га његова верска заједница прихвати", објашњава Милићевић.

Отварање Ватикана није изненађење за социологе. Папа је захтевао од свештеника да изађу међу народ, а он сам почео је Твитером, наставио прањем ногу малолетним делинквентима и организовањем фудбалских утакмица зарад мира.

"Црква мора да прати трендове модернизације и либерализације у свету и она мора да се прилагођава грађанима, мора да се прилагођава верницима. Уколико не би пратила те процесе, она би из цркве искључивала велики број грађана", каже социолог Изабела Кисић.

Иако је после недавно завршеног Синода у Ватикану питање геј популације најгласније одјекнуло у медијима, поједини кардинали, попут аустријског, сматрају да је потпуно занемарена главна тема скупа – криза традиционалне породице и брака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво