Читај ми!

Без договора о испоруци руског гаса Украјини

Представници Украјине, Русије и Европске уније нису успели да се договоре о условима испоруке руског гаса Украјини.

Нови састанак је заказан за 29. октобар, у нади да ће договор бити постигнут, саопштио је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

"Данас смо поставили основе о којима ће разговарати све стране са својим владама, директорима компанија које су укључене овде у Комисији, у консултацијама са Саветом ЕУ", рекао је Етингер на конференцији након једнодневних разговора, а преноси Танјуг.

"На основу нацрта тих докумената, и на следећем састанку за који се надамо да ће бити последњи трилатерални састанак – у среду наредне седмице – овде у Бриселу, бићемо у могућности да постигнемо одлуку и имати потписе свих партнера", рекао је Гинтер Етингер, а преноси Танјуг.

У Бриселу су на тројном министарском састанку учествовали министар енергетике Русије Александар Новак, министар енергетике и рударства Украјине Јуриј Продан и европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

Учесници преговора је требало да постигну привремени договор о условима испорука руског гаса у Украјину.

Украјински председник Петро Порошенко саопштио је у недељу да је његова земља постигла договор са Русијом о испоруци гаса Украјини до 31. марта по цени од 385 долара за 1.000 кубних метара и да ће споразум о томе званично бити потписан током данашње тројне рунде преговора о гасу у Бриселу.

Без таквог споразума поставља се и питање стабилност испорука руског гаса у земље ЕУ које иду транзитом кроз Украјину, уз велику вероватноћу да Украјина неовлашћено узима гас у зимском периоду ради задовољења својих унутрашњих потреба, подсећа Тас.

Руски председник Владимир Путин и председник Украјине Петро Порошенко нагласили су у данашњем телефонском разговору важност подршке мировном процесу у Украјини.

Двојица председника су истакла и значај одржавања прекида ватре на југоистоку Украјине, стоји у данашњем саопштењу Кремља, преноси Ројтерс.

Путин и Порошенко су разговарали и о снабдевању Украјине руским гасом, након што је прошле недеље у Милану дошло до прелиминарног споразума о базичним условима будућих испорука.

Агенција АП је пренела да су њих двојица постигли сагласност око бројних питања, али да питање плаћања гаса остаје нерешено.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво