Читај ми!

Пао авион француског бизнисмена у Москви

Председник и генерални директор француске нафтне компаније "Тотал" Кристоф де Маржери погинуо је ноћас када се његов приватни авион сударио са возилом за чишћење снега на аеродрому Внуково код Москве. У Москви је био на састанку руске владе са страним инвеститорима.

У несрећи су погинула и сва три члана посаде авиона, сви француски држављани, саопштио је "Тотал", преноси Бета.

Управа аеродрома "Внуково", једног од три међународна аеродрома у Москви, саопштила је да се несрећа авиона "фалкона-50", догодила у тренутку када се спремао да полети за Париз, при видљивости од 350 метара.  

Летелица се по полетању на писти сударила са возилом за чишћење снега, у условима магле.

Руски одбор за истрагу саопштио је да је возач возила за чишћење снега који се сударио с француски авионом био под утицајем алкохола. Возач није повређен у несрећи, а авион је у потпуности изгорео.

"У овом тренутку је утврђено да је возач машине за уклањање снега био у алкохолисаном стању. Постоји могућност да ће велики број запослених на аеродрому бити суспендован, током трајања истраге", саопштено је из те Комисије - агенције која је директно одговорна руском председнику Владимиру Путину, пренео је Ројтерс.

Истражно одељење Руског истражног комитета за међурегионални транспорт отворило је кривични поступак за повреду правила безбедности авио-саобраћаја и правила управљања авионом, што је резултирало смрћу више људи из нехата, наводи Тас.

Де Маржери (63), познат као "Господин Бркови", већи део каријере провео је у "Тоталу", постао директор 2007. а том звању је додао звање председника компаније 2010. године.

Према руском дневнику Ведомости, Де Маржери се враћао са састанка са руским премијером Дмитријем Медведевим.

Састанак је, како наводи лист, био посвећен страним инвестицијама у Русији, у тренутку када америчке и европске санкције због украјинске кризе тешко погађају Москву.

Компанија "Тотал" је партнер са руском компанијом "Новатек" у великом гасном пројекту "Јамал", на северу Русије. 

Председник Русије Владимир Путин је упутио саучешће због трагичне погибије француског држављанина.

"Владимир Путин дуго познаје Де Маржерија с којим је био у блиским пословним односима", навео је портпарол Кремља Дмитриј Песков за Тас.

И председник Француске Франсоа Оланд изразио је жаљење због трагичне несреће.

Оланд је у саопштењу навео да је са "неверицом и тугом" сазнао о смрти председника и генералног директора "Тотала", и указао да је он посветио свој живот развоју групе "Тотал" коју је подигао на ниво водећих светских компанија.

"Кристоф де Маржери талентовано је бранио изузетност и успех француске технологије у иностранству, имао је велике амбиције за групу Тотал", наводи се у тексту из француског председништва. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара