Читај ми!

"Aмерички сан" чувара из Аушвица

Бивши чувар у логору "Аушвиц" Јакоб Дензингер до касних осамдесетих година живео је "амерички сан" у САД, док се нису појавили "ловци на нацисте". Сада у Хрватској живи угодним животом на рачун америчких пореских обвезника.

Јакоб Дензингер је у САД возио "кадилак", имао је кућу на језеру и инвестирао је у нафту и некретнине, а онда је 1989. америчка влада одлучила је да му одузме држављанство, пошто је откривено да је 1972. лагао у пријави, пише Хафингтон пост.

Тада је Дензингер је спаковао кофере и одлетео у Немачку, а након тога настанио се у Осијеку на реци Драви, где живи угодним животом и то на рачун америчких порезних обвезника, преноси амерички портал.

Наиме, откако је напустио САД, Дензингер прима око 1.500 долара сваког месеца, готово два пута више од просечне плате хрватског радника.

Дензингер, који сада има 90 година, један је од осумњичених нацистичких ратних злочинаца и чувара који су добили милионе долара од америчког министарства за социјалну заштиту након што су били приморани да напусте САД, открила је истрага агенције АП.

Новац је исплаћен легалним путем уз одобрење америчког министарства правде који је тиме хтео да натера осумњичене нацисте да оду из државе. Ако су се с тиме сложили или једноставно напустили земљу пре него што су били депортовани, могли су да задрже накнаду, пише АП који је више од две године спроводио истраге, интервјуе и анализе о вртоглавим накнадама злочинцима.

Као и Дензингер, многи од осумњичених лагали су док су испуњавали формулар за америчко држављанство након Другог светског рата и тако су постали пуноправни амерички грађани.

Министарство правде пориче да су користили социјалне накнаде како би се решили нациста, али интерни владини извештаји показују како је и сам Стејт департмент био забринут због метода којима се служи вођа "ловаца на нацисте" унутар самог министарства, који је своју праксу звао "шутирање нациста".

Од 1979. године, сазнаје АП, најмање 10 од 66 осумњичених који су 'уклоњени' из САД задржало је социјалне накнаде, а служба за социјалну заштиту потврдила је исплате седморици који су преминули. Најмање четворица још живе у Европи.

Према тајним извештајима из 1999. године, 28 нацистичких злочинаца примило је 1,5 милиона долара након што су напустили Америку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара