Читај ми!

Лавров: Циљ санкција прихватање позиције Запада

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је циљ европских санкција приморавање Москве да прихвати позицију Запада, односно промена позиције по кључним питањима.

Коментаришући односе Русије са Европом, Лавров је у интервјуу за НТВ рекао да је реч о суседима између којих постоји вековима дуга заједничка историја, оценивши да је погубна садашња политика Европљана, усмерена на кажњавање Русије санкцијама, преноси Танјуг.

"Наши партнери који су заправо увели санкције не крију да мере нису усмерене на Украјину. У суштини, њихове изјаве и дела стално показују истински циљ ових ограничења - променити Русију и њену позицију по кључним питањима која су за нас ствар принципа, приморавајући државу да прихвати позицију Запада", оценио је Лавров.

Лавров иситиче да се Русији поручује да промени своју политику и приступ. "Била би друга ствар да нам је понуђено да заједнички нечему тежимо. Али нама се каже: ми знамо како да поступамо и ви морате да учините исто", додао је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, односи између Русије и САД су компликовани у погледу суштине питања око којих су две стране подељене, о којима разговарају и покушавају да их реше.

"Већина предлога која долази са америчке стране орјентисана је према њиховим интересима", рекао је Лавров и додао да Русија, по правилу, покушава да уважи приступ друге стране и пронађе равнотежу таквих интереса, истовремено износећи своје предлоге.

"Ово је веома тежак задатак, подразумевајући, природно, садашњу ситуацију на Блиском Истоку и северној Африци", рекао је Лавров.

Русија сарађује на веома тешком проблему иранског нуклеарног програма, замрзнутом проблему везаном за Корејско полуострво без нуклеарног наоружања, и низу питања у Савету безбедности Уједињених нација, рекао је Лавров и додао да је тема Украјине увек присутна у разговорима са свим партнерима.

"Русија не може изгубити Украјину"

Описујући Украјину као "најближу братску државу, са којом Русија има заједничке историјске, културне и цивилизацијске корене", Лавров је истакао да руска страна не може да изгуби Украјину јер она "није ограничена на групу људи који су починили државни преврат и отели власт".

"Оно што се дешава у односима наша два председника доказује да ћемо пронаћи излаз из кризе и помоћи украјинској браћи да се договоре како треба да изграде и развијају своју државу", рекао је Лавров, а пренео Тас.

Шеф руске дипломатије је истакао да Русија подржава све напоре усмерене на имплементацији споразума, укључујујући оне из Минска који се већ примењују, као и оне постигнуте уз учешће Русије, САД и Европске уније у Женеви ове године.

Лавров је рекао да је руски председник Владимир Путин раније предложио отпочињање озбиљних разгоовора са ЕУ о успостављању заједничког економског и хуманитарног простора од Атлантика до Пацифика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се