Читај ми!

Санкције ЕУ Русији остају до пролећа

Без драстичног заокрета у спољној политици Москве, санкције Русији које је Европска унија увела због Украјине остаће на снази бар до марта следеће године, кажу дипломатски извори Танјуга у Бриселу.

Неколико високо позиционираних западних дипломата при ЕУ је у одвојеним разговорима за Танјуг одбацило извештаје неких медија да је Европска унија спремна да већ крајем октобра укине санкције Русији како не би угрозила снабдевање руским гасом током предстојеће зиме.

Да би санкције биле скинуте или ублажене, за то би морало да гласа свих 29 чланица ЕУ, а у овом тренутку такав консензус не постоји, рекао је представник једне важне европске земље који је желео да остане анониман.

Он је подсетио да поједине балтичке земље не само да се не противе скидању санкција, већ траже да оне буду пооштрене због наводних провокација Русије у близини њихових граница.

Довољан је један глас против да санкције остану на снази, указао је он.

Француски Фигаро, али и неки други медији, објавили су ових дана спекулације да су чланице ЕУ, забринуте због могућности да Русија током зиме прекине доток гаса Европи преко Украјине, наложиле својим амбасадорима да током следеће недеље размотре могућност укидања санкција.

Повод за такву одлуку, према тим извештајима, било би недавно наређење руског председника Владимира Путина да повуче трупе са украјинске границе и чињеница да се примирје између украјинских и просруских снага како-тако одржава.

Европске дипломате, међутим, указују да се, и поред Путиновог наређења, уз границу са Украјином још налази знатан број руских војника, као и да су они, упркос демантима Москве, присутни и у Украјини.

Уколико би Русија потпуно повукла трупе и прихватила међународне посматраче на граници, испунила би услове за скидање санкција, али то засад не делује вероватно, кажу они.

Путин је на састанку са европским лидерима у Милану у петак одбио да прихвати међународне посматраче на граници, мада је дозволио могућност да се граница надгледа из ваздуха путем беспилотних летелица.

Проблем је што Русија тражи да међу особљем које управља летелицама не буде Француза и Немаца, а то је за нас неприхватљиво, кажу у Бриселу.

Меркелова заоштрила став према Путину

Танјугови извори у Бриселу кажу да је кључни фактор за одржање санкција Русији заоштравање става немачке канцеларке Ангеле Меркел према Москви.

Меркелова се донедавно залагала за опрезнији приступ Уније Русији, али је у међувремену изгубила поверење у Путина, кажу дипломате и подсећају да је немачка канцеларка у четвртак увече отказала билатерални састанак са Путином, на који је он због параде у Београду каснио неколико сати.

Упитани да прокоментаришу могућност да Русија укине доток гаса и тако остави Европу без грејања, дипломате кажу да је опасност од тога преувеличана.

Чак и ако би Русија сутра заврнула гас, у складиштима га има довољно за бар три месеца нормалне потрошње, што даје довољно времена да се нађу алтернативни извори, кажу они, указујући да би такав потез Москве много више оштетио руски буџет него европске потрошаче.

У Бриселу подсећају да су санкције Русији, које укључују забрану путовања у ЕУ и замрзавање имовине знатном броју руских функционера, као и забрану пословања са неким предузећима и банкама, орочене до марта 2015. године.

Тада ће Европски савет гласати да ли санкције треба продужити, а за такву одлуку ће опет бити неопходан консензус свих чланица.

Уколико до марта не дође до ескалације сукоба у Украјини, постоје добри изгледи да санкције у марту буду укинуте, кажу у Бриселу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се