Читај ми!

Украјинска војска повлачи артиљерију

Украјинске снаге безбедности припремају се да почну повлачење артиљерије и тешких оклопних возила у оквиру тампон зоне од предложених 30 километара.

Одлука Кијева о повлачењу војске уследила је пошто су проруски активисти умањили интензитет борбених дејстава, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

Портпарол украјинске војске Андриј Лисенко рекао је новинарима да су два украјинска војника убијена у протекла 24 сата, упркос прекиду ватре постигнутом 5. септембра, али да је противничка страна смањила артиљеријске нападе, а престали су и напади са руске територије.

Ти фактори омогућавају Украјини да почне да примењује споразум који су прошлог петка постигле чланице Контакт групе, којим ће између украјинских снага и проруских активиста бити успостављена тампон зона од 30 километара.

Како су тада саопштили учесници састанка у Минску, меморандум предвиђа повлачење оружја калибра већег од 100 милиметара, на растојање од најмање 15 километара са сваке стране.

У исто време, дошле су забрињавајуће вести из "Луганске Народне Републике", чији лидер Игор Плотницки је саопштио да постоје сазнања да украјинска војска појачава присуство око тог региона.

"Знамо да украјинска војска око нашег региона организује појачање. Спремни смо за то и нећемо се предати", рекао је Плотницки, преноси Итартас.

Плотницки је рекао да су разговори у Минску били тешки, као и да је остало много питања да се реши.

У међувремену су власти "Доњецке Народне Републике" саопштиле да би у среду могло да дође до нове размене војника.

Шефица Комитета за затворенике Дарија Морозова рекла је за Итартас да се "још разговара о листи (заробољеника), а да је размена планирана за два дана".

Две стране су јуче размениле по 28 ратних заробљеника, а дан раније по 38 људи.

У међувремену, руски председник Владимир Путин одржао је састанак са сталним члановима државног Савета безбедности о напретку мировног плана за Украјину и о међународној борби против исламске државе.

"Путин је разговарао са члановима Савета безбедности разговарао и о имплементацији мировног плана за југоисточну Украјину, укључујући примену ставки садржаних у Путиновом плану", рекао је Путинов портпарол Дмитриј Песков, пренела је агенција Итартас.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво