Читај ми!

Пољска добила нову владу

Нова влада премијерке Еве Копач положила је заклетву пред председником Пољске Броњиславом Коморовским. Пољска ће се понашати као мудра жена - гледаће да буде безбедан, пре свега, њен дом и њено двориште, поручује нова премијерка.

У влади је пет нових и 13 досадашњих министара који су поднели оставке заједно с претходним премијером Доналдом Туском, који од 1. децембра преузима функцију председника Европског савета, преноси Бета.

Ева Копач, тек друга жена на челу владе у историји Пољске, најавила је да јој је главни циљ да поврати поверење грађана.

"Већ данас молим Пољаке за поверење", рекла је премијерка након инаугурације владе која ће свој програм представити посланицима 1. октобра.

Ева Копач као председница владе не поларизује толико пољско друштво и има мање одлучних противника него њен претходник Доналд Туск, али такође и мање присталица.

Читава трећина Пољака у анкети за дневник Жечпосполита рекла је да не зна шта да мисли о њој и њеној влади.

Највише расправа изазвала је одлука да из нове владе искључи контроверзног, али харизматичног шефа пољске дипломатије Радослава Шикорског. Он је на тој функцији био у обе Тускове владе, а познат је по изузетно добрим везама у европским политичким и дипломатским круговима.

Против његовог одласка, и то баш у време кризе с Русијом и сукоба у Украјини, био је и председник Коморовски.

Шикорски је унапређен у председник Сејма, пољског парламента, што је формално друга најважнија функција у држави.

За новог шефа дипломатије именован је стари Тусков партијски ривал, раније министар унутрашњих послова, до сада шеф Одбора за спољну политику у Сејму, Гжегож Схетина.

"Европски сигнал Москви је то што је Туск на челу Европског савета. Домаћи (пољски) сигнал је то што је на функцију вицепремијера постављен министар одбране Томаш Шемоњак", рекао је о будућој оријентацији пољске дипломатије одлазећи еврокомесар за буџет Јануш Левандовски.

Додао је да ће Схетина потражити друго поље реализације, ван Европе, будући да у овом тренутку Пољска има неуобичајено јак утицај у ЕУ, преко Туска, Европског парламента и Елжбјете Бјењковске која је у Европској комисији задужена за унутрашње тржиште.

Као један од најгласнијих заступника уласка Украјине у ЕУ, Пољска истовремено енергично подржава убрзано проширење Уније на земље Западног Балкана, на челу са Србијом.

Сама премијерка обећала је у петак, када је представљала своје министре, да ће се "Пољска понашати као мудра жена - гледаће да буде безбедан пре свега њен дом и њено двориште".

"Уколико пољски војници треба да ризикују животе, чиниће то првенствено близу граница Пољске, не у удаљеним подручјима планете", истиче Копач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се