Читај ми!

Први Музеј људских права у Канади

У Канади отворен први Музеј људских права. Реч је о установи посвећеној еволуцији, слављењу и промоцији људских права.

Јединствени музеј отворен је у Винипегу, главном граду провинције Манитоба, преноси Бета.

Отворен је на необичан начин - уместо пресецањем врпце у велики "медаљон" на улазу положена су четири камена са четири различита краја Канаде, укључујући и једну од три поларне територије Нунавут коју настањују Инуити (Ескими).

"Никада не би требало да заборавимо да су слобода, понос и могућности (које нам се пружају) наше наслеђе, али и нешто што ћемо оставити у наследство будућим генерацијама", изјавила је министарка за канадску баштину Шели Гловер.

"Искрено се надам да ће овај музеј постати облик деобе тог наслеђа са светом", додала је Гловер.

Музеј људских права је прва национална музејска институција која је смештена ван престонице Отаве.

Идеју о Музеју зачео је канадски медијски магнат и доброчинитељ из Винипега јеврејског порекла Изи Аспер још 2000. године. Он је желео да изгради место на коме ће људи добијати сазнања о борби за људска права широм света.

Градња архитектонски модерне зграде почела је 2009. године. Музејско здање простире се на површини већој од 21.000 квадратних метара и укључује километар мостова и Кулу наде високу 24 метра.

Изградња је коштала више од 350 милиона канадских долара, од чега је канадска влада дала 100 милиона долара.

Међу најважнијим музејским галеријама је она у којој је изложба о холокаусту у "Театру разбијеног стакла", односно музејском простору који је сав у стаклу и симболизује крхкост људских права.

Посебна галерија посвећена је другим геноцидима које Канада признаје као најтеже облике повреде људских права, а који су се догодили у Јерменији (турски злочини), Украјини (смрт милиона људи од глади у стаљинистичком режиму), Руанди и Сребреници.

Посланички дом канадског парламента је пре четири године донео резолуцију о Дану сећања на Сребреницу, али приватна, појединачна, иницијатива једног посланика о томе никад није добила законску форму која је захтевала уобичајену процедуру од три читања и коначног усвајања у Сенату.

Иако јединствена институција у Канади, и једна од ретких у свету која је посвећена људским правима, Музеј у Винипегу је већ на отварању изазвао протестне реакције Индијанаца и других домородаца који сматрају да њихова људска права историјски нису заштићена и вреднована на прави начин.

Интересовање за Музеј људских права је, међутим, велико и 9.000 бесплатних улазница за прву радну седмицу су разграбљене. Редовна цена карата је 15 долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се