Читај ми!

Оптужница због убистава у Аушвицу

Државно тужилаштво Хановера подигло је оптужницу против једног деведесеттрогодишњег старца због сумњи да је као добровољац Хитлерових СС дивизија пружао помоћ при убиству у најмање 300.000 случајева у концентрационом логору Аушвиц.

Оптуженом је било јасно да су логораши, углавном Јевреји који нису били способни за рад, по доласку у логор убијани у гасним коморама, преноси Танјуг писање немачких медија, који наводе да ће се о покретању поступка против оптуженог тек доносити одлука.

Један од најпознатијих судских случајева било је суђење Ивану-Џону Демјањуку, коjeг је Земаљски суд у Минхену због учешћа у убиству више од 27.000 Jевреја у пољском логору Собибор осудио пре неколико година на пет година робије, а који је после пресуде пуштен на слободу, због старости и зато што је две године већ провео у истражном затвору.

Председавајући суда Ралф Алт је тада рекао да даљи боравак у затвору деведесетједногодишњег Демјањука не био адекватан и да не постоји опасност од бекства, пренели су медији тада.

Државно тужилаштво Немачке теретило је Демјањука да је немилосрдно и безосећајно, заједно са другим чуварима и СС-овцима терао људе у гасне коморе "јер је лично желео њихову смрт из расно-идеолошких разлога".

Осамдесетих година Демјањук је био изручен Израелу, где је осуђен на смртну казну, након што су га сведоци идентификовали као "Ивана Грозног", озлоглашеног логорског стражара.

Израелски Врховни суд га је, међутим, ослободио након што су се појавили докази према којима он можда није иста особа. Демјањук је умро пре две године.

Када је реч о немачким нацистима, центар "Симон Визентал" је лане, под мотом "Касно, али не и прекасно", имао кампању за проналажење и извођење пред суд преосталих ратних злочинаца који су на слободи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара