Читај ми!

План офанзиве против Исламске државе

Амерички председник Барак Обама представио је, у обраћању нацији, план офанзиве против теористичке организације познате као Исламска држава, која делује у Ираку и Сирији. Радикални џихадисти су, према његовом мишљењу, претња за САД, али акција за сада искључује слање копнених трупа.

Барак Обама је нацији изложио план у четири тачке. Рекао је да је спреман да спроведе ваздушне нападе у Сирији против Исламске државе. Предложио је знатно појачање америчке војне кампање против побуњеника Исламске државе, обећавши "немилосрдна настојања" да терористе збрише са лица планете "ма где били".

"Свима је јасно да је то терористичка организација и да неће применити ниједан други начин осим масакра против свих који им стоје на путу", поручио је Обама.

Обама је истакао и да је Исламска држава одговорна за убијање невиних и да има искривљен поглед на муслиманску веру. Борба против побуњеника, каже, биће другачија од недавних америчких интервенција у Ираку и Авганистану.

"Исламска држава је претња за све Американце и за све остале народе, и према информацијама наших безбедносних служби, хиљаде људи у Европи и Америци су њихов циљ", рекао је амерички председник.

Иако не постоји посебна претња домовини, Обама је забринут јер је Исламска држава обучила британске и америчке џихадисте који би код куће могли да изведу смртоносне нападе.

Сједињене Државе ће послати додатних 475 припадника цивилне службе у Ирак како би пружили подршку ирачким и курдским снагама.

"Инсистирам да предстојеће ангажовање америчке војске буде у сарадњи са новом ирачком владом која је поуздан сарадник Сједињених Држава", истакао је Обама.

На крају, Обама је рекао да има овлашћења да систематским ваздушним нападима, без одобрења Конгреса у сарадњи са својим арапским савезницима, посебно са Ираком, одбрани земљу од терористичких претњи Исламске државе. Поменуо је и Сирију.

"Појачаћемо и сарадњу са сиријском опозицијом, али не и са Асадовим режимом, јер не можемо дозволити да владине снаге тероришу сиријски народ", закључио је амерички председник.

То је, укратко, Обамина стратегија, а свака од тих тачака зависиће од евентуалне коалиције са савезницима САД.

Амерички председник подсетио је и на 13. годишњицу терористичког напада на Светски трговински центар и на највећу економску кризу која је пре шест година погодила Америку, највећу после Велике депресије.

Ипак, како је оценио, без обзира на све потресе, Америка је у много бољем положају и има бољу будућност него многе остале нације у свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се