Читај ми!

Хан: Без нових чланица ЕУ у догледно време

Будући европски комесар за суседску политику, који је задужен и за проширење, Аустријанац Јоханес Хан истиче да у процесу ширења Уније предност над брзином има квалитет. Због тога је, како је нагласио, реална процена да у догледно време неће бити пријема нових чланица.

Јоханес Хан ће дужност комесара за суседску политку и преговоре о придруживању преузети 1. новембра, након што именовање потврди Европски парламент.

"Процес пријема последњих година показао је да је потребно солидно деловање код ширења ЕУ. У већој мери важи оно што тренутно практикујем са својим регионима – квалитет има предност над брзином. Потребна је солидна припрема", рекао је Хан у интервјуу аустријској агенцији АПА, преноси Танјуг.

Хан је рекао да је неопходно да нова чланица буде радосно примљена и од стране европског становништва и да не буде схваћена као терет.

Према његовим речима, неопходно је испунити принципе владавине права и сличне важне претпоставке.

"Из данашњег угла гледано, трајаће још неко време код кандидата. Због тога је сигурно реална процена да у догледно време неће доћи до приступања", подвукао је Хан.

У вези са украјинском кризом, Хан је рекао да намерава да "држи отворене канале за разговоре" и истакао да циљ мора бити да се конфликт оконча и створе предуслови како би се омогућио миран суживот.

Хан је оценио да је спољна политика још снажна област држава чланица ЕУ и изнео мишљење да уз веома јасну стратегију, коју ће он са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини наредних месеци развити, треба бити осигурано да иницијатива долази од стране Уније.

Хан није желео да детаљно одговара на питање да ли би у скорије време могао добити захтев за чланство у ЕУ независне Шкотске, ако Шкоти 18. септембра изгласају независност.

"Пустите да се ствари развијају. Можда ће то после викенда већ бити лањски снег", рекао је Хан додајући да у политици не треба превише спекулисати и да ће се питања разматрати када "доспеју на сто".

Када је реч о приступним преговорима са ЕУ, Хан је рекао да се разговори морају наставити, да постоји јасан налог, који није ревидиран.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво