Читај ми!

Обамин план против екстремиста

Председник САД Барак Обама представља нацији план офанзиве против такозване "Исламске државе", која делује у Ираку и Сирији. Радикални џихадисти су, према његовом мишљењу, претња за САД, али акција за сада искључује слање копнених трупа. Обама свој план износи вече пред 13. годишњицу напада на Њујорк и Вашингтон.

Прошло је 11 година откако је тадашњи амерички председник Џорџ Буш млађи објавио крај инвазије Ирака. Америчке трупе повукле су се пре три године, од тада су север Ирака преузели сунитски џихадисти такозване "Исламске државе", превише радикални и за Ал Каиду.

После недавног погубљења два америчка новинара, Вашингтон жели широку коалицију четрдесетак земаља, како би се уништили џихадисти, који сеју терор у Ираку и Сирији.

"Не планирамо да шаљемо стотине хиљада америчких војника. Биће то међународна коалиција која ће нападати из ваздуха, а на терену ћемо имати подршку ирачких и курдских трупа", рекао је Обама.

Најава офанзиве коју Обама никако не сматра новим ратом, долази у тренутку када 52 одсто Американаца свог председника оцењује као неуспешног, највише због неодлучне спољне политике.

"Многи критичари упиру прст управо на Сирију, као пример да је Обама веома закаснио у подршци побуњеницима и да је тиме дао потребно време Асадовом режиму да се учврсти и добије спољну помоћ, а да би правовремена реакција, чак и америчка војна интервенција свакако предупредила могући настанак једне овакве творевине као што је Исламска држава", каже Драган Симић, професор на Факултету политичких наука.

Вашингтон савезнике тражи међу сунитима у региону, Саудијској Арабији, Јордану, Уједињеним Арапским Емиратима и Турској. Шиитски Иран је званично против интервенције, али не реагује на досадашњих више од 150 америчких ваздушних напада по положајима џихадиста.

"Не искључујем чак ни могућност непосредне сарадње Ирана и Сједињених Америчких Држава у сламању Исламске државе, која је, уколико би се разумно посматрала ситуација, претња стабилности и читавом региону и читавом свету", сматра Симић.

Уочи објављивања Обаминог плана, амерички државни секретар Џон Кери ненајављено је посетио Ирак како би подржао нову ирачку владу у борби против екстремиста.

Вашингтон се нада да ће стратегија за борбу против "Исламске државе" бити спремна до отварања годишњег заседања Генералне скупштине Уједињених нација, крајем септембра у Њујорку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво